Als Zaanse starter kan je met voorrang reageren op woningen met de omschrijving 'Voorrang voor Zaanse starters'. Deze regeling geldt alleen als je geen zelfstandige huur- of koopwoning achterlaat. En je moet aan één van deze voorwaarden voldoen:
- Je woont in de afgelopen tien jaar ten minste zes jaar achter elkaar in de gemeente Zaanstad.
- Je werkt bij een bedrijf in de gemeente Zaanstad. Let op:
- Je moet een arbeidscontract hebben.
- Je arbeidscontract is voor minimaal één jaar.
- Je arbeidscontract is voor minimaal 18 uur in de week.
Belangrijk
Je kunt pas met voorrang reageren als je binding is geregistreerd in jouw inschrijving bij WoningNet. Je kunt de binding alleen laten registreren bij één van de corporaties in Zaanstad. De corporaties in Zaanstad zijn:
- ZVH
- Rochdale
- Parteon
De woningcorporaties in Zaanstad wijzen vrijgekomen huurwoningen in Poelenburg en Peldersveld met voorrang toe aan mensen die voldoen aan nieuwe voorwaarden. Met de voorrangsregels wil de gemeente Zaanstad van Poelenburg en Peldersveld meer kansrijke wijken maken.
Deze maatregel heeft geen gevolgen voor mensen die nu in Poelenburg en Peldersveld wonen. Iedereen die er nu woont, mag er gewoon blijven wonen. Maar als je binnen deze wijken wilt verhuizen, dan gelden wel de voorrangsregels.
Wilt u weten of u voorrang krijgt?
- Lees dan hieronder de eerste informatie.
- Bekijk voor uitgebreide informatie de lijst met
veelgestelde vragen & antwoorden . - Staat je vraag er niet tussen of kom je er niet uit? Neem dan
contact met ons op.
Waarom bestaat deze voorrangsregel?
De gemeente Zaanstad wil de leefbaarheid en kansen voor de bewoners in Poelenburg en Peldersveld vergroten. Om dat te bereiken, neemt de gemeente een aantal maatregelen. Een van deze maatregelen is de voorrangsregeling voor nieuwe bewoners. Wanneer een woningzoeker aan bepaalde kenmerken voldoet, maakt hij of zij meer kans op een huurwoning.
Wat betekent dit voor huidige bewoners van Poelenburg en Peldersveld?
Voor mensen die nu in Poelenburg en Peldersveld wonen, verandert er niets. Iedereen die er nu woont, mag er gewoon blijven wonen. Ook als je binnen deze wijken wilt verhuizen, dan hoef je geen gebruik te maken van de voorrangsregeling. Dit is nieuw. Vanaf de verlenging in maart 2022 is je bron van inkomsten niet meer relevant als je al in Poelenburg en Peldersveld woont. Je krijgt automatisch voorrang omdat je een woonadres in Poelenburg of Peldersveld hebt. Wel wordt nog steeds het onderzoek door de politie gedaan, met uitzondering van de uitzonderingsdoelgroepen zoals stadsvenieuwingsurgenten uit Poelenburg en Peldersveld.
Wie krijgt voorrang?
Iedereen kan reageren op beschikbare huurwoningen in Poelenburg en Peldersveld. Maar woningzoekers krijgen voorrang als zij voldoen aan enkele voorwaarden: Je kunt voorrang krijgen als je inkomen hebt uit arbeid, pensioen, AOW of studiefinanciering. Daarnaast kun je voorrang krijgen met een startkwalificatie.
Zie hieronder de 3 soorten voorrang:
- Je hebt betaald werk bij een maatschappelijke organisatie, overheid, in de zorg of onderwijs.
- Je hebt betaald werk bij een commerciële (niet-maatschappelijke) organisatie of u ontvangt studiefinanciering of AOW.
- Je hebt een startkwalificatie. Dat betekent dat je een van de volgende diploma's hebt: mbo niveau 2 of hoger, havo of vwo.
De voorwaarden staan in volgorde van belangrijkheid. Nummer 1 telt zwaarder mee dan nummer 2, nummer 2 telt zwaarder mee dan nummer 3. Wanneer kandidaten dezelfde voorrang hebben, gaat de kandidaat met de langste inschrijfduur voor.
Werk ik bij een maatschappelijke organisatie?
Je werkt bij een maatschappelijke organisatie wanneer je organisatie niet is gericht op het maken van winst. De organisatie is dan een overheidsinstelling, stichting of vereniging. Over de toewijzingseisen lees je meer op de
De woningcorporaties in Zaanstad werken samen met de onderwijskoepels in het basisonderwijs, ouderenzorgorganisaties en het Zaans Medisch Centrum om mensen met een cruciaal beroep huisvesting te bieden. Het doel is om door middel van huisvesting, een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het personeelstekort in het onderwijs en de zorg. Het gaat om een pilot.
Vragen?
Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met één van de deelnemende werkgevers.
Hoe krijg ik als leraar of verpleegkundige voorrang op een sociale huurwoning?
De voorrang is mogelijk als je nieuw komt werken bij één van de deelnemende werkgevers en in sommige situaties als je al werkt bij één van de werkgevers. Je komt mogelijk in aanmerking als je gaat werken of werkt als, basisschoolleraar, ziekenhuisverpleegkundige, verzorgende IG-niveau 3, helpende+ of verpleegkundige niveau 4.
Welke werkgevers doen mee aan de regeling?
De volgende werkgevers doen mee met de voorrangsregeling: ZaanPrimair, Agora, IBS De Horizon, Zaans Medisch Centrum (ZMC), Evean, Zorgcirkel, Stichting Mennistenerf Pennemes Combinatie (MPC).
Hoe kan ik me aanmelden?
Je meldt je aan bij je werkgever. De werkgever kan je voordragen voor een woning. Neem met vragen over de regeling contact op met: ZaanPrimair, Agora, IBS De Horizon, Zaans Medisch Centrum (ZMC), Evean, Zorgcirkel of Stichting Mennistenerf Pennemes Combinatie (MPC). Hiervoor dien je je te registreren in Woningnet: je vinkt bij je eigen profiel non-commerciële woningen aan.
Om wat voor woning gaat het?
Parteon biedt sociale huurwoningen en midden huurwoningen aan. De sociale huurwoningen hebben soms een tijdelijke huurovereenkomst. Het gaat dan om woningen die wachten op renovatie of sloop. Tijdelijke woningen zijn voor tenminste één jaar beschikbaar. Het is mogelijk om een woning te delen.