Geen objecten gevonden

Hoogste punt bereikt van 70 nul-op-de-meterwoningen in Zaandam

Publicatiedatum: 08-10-2020

Wethouder Songül Mutluer plaatste samen met Jurgen de Ruiter, financieel directeur van Parteon, het eerste buitendeel van de warmtepomp op het nieuwbouwproject aan de Belgischestraat en Kramerstraat. Hiermee is het hoogste punt bereikt van 70 nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) in de Rosmolenwijk in Zaandam. Vanwege corona konden alle betrokkenen via een livestream vanuit huis deze mooie mijlpaal volgen.

De 70 nieuwe NOM-woningen zijn de eerste in de sociale huursector in de Rosmolenwijk in Zaandam. Er wordt gebruik gemaakt van slimme, duurzame oplossingen die het mogelijk maken dat deze woningen in principe genoeg energie opwekken om het energiegebruik in de woning volledig te kunnen compenseren. Dit wordt bereikt door zonnepanelen en een warmtepomp toe te passen. ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de bouw van deze eengezinswoningen.

Innovatieve technieken

Met het plaatsen van het buitendeel van de energiemodule is het hoogte punt bereikt en de technische installatie van het NOM-pakket compleet. Het buitendeel van de energiemodule, met daarin de warmtepomp, is geïntegreerd in het platte dak van de woning en is volledig aan het zicht onttrokken. 

De kozijnen en de isolatie van de wanden zijn in de betonfabriek al aangebracht. Dat betekent productie onder perfecte omstandigheden, minder opslag, handelingen en afval op de bouwplaats en minder transportbewegingen van en naar de bouwplaats.

Vernieuwing Rosmolenwijk

De Belgischestraat en Kramerstraat maken onderdeel uit van de Rosmolenwijk; een echte Zaanse karakterwijk met een unieke historie. Er staat nog veel oude bebouwing van voor de Tweede Wereldoorlog en zelfs van rond de vorige eeuwwisseling. De wijk wordt op vele plekken vernieuwd. Oude woningen die in zeer slechte staat waren, zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor (kleinschalige) nieuwbouwprojecten. Daarin zijn de karakteristieken van de originele buurt behouden. Inmiddels zijn er al 467 nieuwe woningen in de Rosmolenwijk teruggekomen. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is; sloop-/ nieuwbouw of renovatie. Jurgen de Ruiter van Parteon: “Op diverse plaatsen in de Zaanstreek bouwen we nieuwe sociale huurwoningen, met duurzaamheid als uitgangspunt. Er is veel vraag, mensen wachten momenteel veel te lang op een sociale huurwoning. Met nieuwbouw maken we meer woningen beschikbaar voor onze doelgroep.”

Woningcorporatie Parteon werkt hierbij samen met de gemeente Zaanstad en de bewoners van de stad. Wethouder Songül Mutluer: “Dit project betekent voor de Rosmolenbuurt een mooie opwaardering. En ik ben heel blij voor de bewoners dat ze binnenkort hun nieuwe woning kunnen betrekken. Deze duurzame woningen hebben een laag energieverbruik en dat zullen ze ook merken in hun woonlasten.”

Voortgang bouw

De bouwwerkzaamheden aan de Belgischestraat en Kramerstraat lopen voorspoedig. De betonnen casco’s zijn nagenoeg allemaal geplaatst. Recent is gestart met het metselwerk en binnenkort wordt gestart met de afbouw. Naar verwachting worden de woningen in het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd.

Tijdelijk uitgeplaatste huurders uit deze straten en stadsvernieuwingskandidaten uit vervolgprojecten komen met voorrang in aanmerking voor een woning in dit project. De woningen worden in het najaar aangeboden via Woningnet. Tot en met 2024 staan voor nog ongeveer 250 woningen in de Rosmolenwijk ingrepen gepland. Daarbij creëert Parteon mogelijkheden om bewoners binnen hun wijk door te laten stromen.