Geen objecten gevonden

Eerste huurders Parteon wonen energieneutraal en aardgasvrij

Publicatiedatum: 21-12-2018

Succesvolle samenwerking Parteon en Urgenda

Woningcorporatie Parteon is begin december gestart met de verduurzaming van drie woningen in Assendelft. De huurwoningen zijn inmiddels (vrijwel) energieneutraal en aardgasvrij, vanmiddag is de feestelijke oplevering. Parteon doet dit samen met Stichting Urgenda en haar initiatief Thuisbaas. De drie woningen vormen een proefproject, in 2019 gaat Parteon bij meer woningen aan de slag.

Ervaring opdoen
Bij de drie huurwoningen is de cv-ketel vervangen door een warmtepomp, het dak of de schuur van de woningen is voorzien van zonnepanelen en in de keuken is een inductieplaat geplaatst. In totaal duurden de werkzaamheden vijf dagen per woning. De huurders delen hun ervaringen met Parteon en andere huurders. Zo doet Parteon waardevolle ervaring op voor de  verduurzaming van haar woningbezit en kunnen huurders ervaren wat dit in de praktijk betekent. Eind 2019 kan Parteon definitief vaststellen of de ambitie energieneutraal bij deze woningen is bereikt.

Gewoon doen
De woning van Mandy Kamminga was als eerste aan de beurt. De boiler staat op zolder en een warmtepomp is op het dak van de schuur geïnstalleerd. Op het dak van de woning liggen zonnepanelen en ze kookt nu op inductie. Kamminga is blij met het aanbod van Parteon: '
Als alleenstaande moeder met twee kinderen zie ik dit als een kans om te besparen op mijn energielasten. Gewoon doen dacht ik. We moeten uiteindelijk allemaal zo gaan wonen.'

Duurzaam wonen
In 2050 wil Parteon C02 neutraal zijn. Daarom kiest de corporatie voor duurzame energiebronnen en krijgt nieuwbouw een aansluiting zonder aardgas. Ook werkt Parteon aan hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. Uitgangspunt daarbij is de woonlasten voor huurders gelijk blijven of lager worden.

Samenwerking Urgenda
Parteon heeft in Urgenda een gedreven partner gevonden om haar ambities te realiseren. Urgenda zet zich in om klimaatverandering tegen te gaan en heeft veel ervaring in het energieneutraal maken van woningen met haar initiatief Thuisbaas.

De tweede pilot van 5 tot 10 woningen, eveneens met Urgenda, staat gepland in het eerste kwartaal 2019. Parteon wil daarna de evaluatie rond hebben en de werkzaamheden uitrollen met de ambitie om in 2019 200 duurzame woningen op te leveren.