Geen objecten gevonden

Comfortabele nieuwbouw met Zaanse uitstraling

Publicatiedatum: 20-07-2018

Parteon vierde donderdag 19 juli met bewoners en omwonenden de oplevering van vijftig nieuwe sociale huurwoningen in de Rosmolenwijk en de Russische buurt in Zaandam. De nieuwbouw sluit goed aan bij de sfeer en uitstraling van deze Zaanse karakterwijken.

Sloop en nieuwbouw
In 2017 zijn 25 woningen in de Russische buurt en 29 woningen in het Kakesblok in de Rosmolenwijk gesloopt. De funderingen waren slecht en de woningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Parteon realiseerde in beide Zaanse buurten 50 nieuwe sociale huurwoningen. Met de nieuwbouw laat de woningcorporatie zien dat comfort en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met sfeer en karakter.

Passend in straatbeeld
Zowel de Russische buurt als de Rosmolenwijk zijn Zaanse karakterwijken met een bijzondere historie. De voormalige woningen in het Kakesblok dateerden uit 1924/1925 en de woningen in de Russische buurt uit 1912. Parteon wil wijken duurzamer, comfortabeler en vitaler maken, maar met behoud van de cultuurhistorische uitstraling die zo karakteristiek is voor veel Zaanse buurten.
Dit was ook de opdracht aan KVDK Architecten uit Noordwijk. De architect is hier goed in geslaagd. De nieuwe woningen passen mooi in het straatbeeld. Dankzij de plaatselijk doorgetrokken gevels heeft het ontwerp een aantrekkelijk gevelbeeld. Met metselwerk zijn accenten aangebracht die zo kenmerkend zijn voor de Rosmolenbuurt en Russische buurt.

Boom planten met Tolstoi
Tijdens de feestelijke oplevering vandaag heeft directeur-bestuurder Harry Platte van Parteon samen met wethouder Song├╝l Mutluer en levend standbeeld Lev Tolstoi een boom geplant in de Barentszstraat in de Russische buurt. Het bronzen beeld van Tolstoi - gemaakt door de in Zaandam geboren kunstenaar Jan Bapiste de Winter - stond in de Tolstoistraat, maar de gemeente heeft het tijdelijk opgeslagen. Tolstoi krijgt straks weer een mooie plek in de straat. In de Russische buurt zijn uiteindelijk twee bewoners teruggekeerd naar nieuwbouw; in het Kakesblok vier bewoners.