Contact

Verkoopproces

U wilt uw huurwoning kopen... en dan?

 

Financieel advies
U kunt van Parteon een indicatie krijgen van de waarde van uw woning. Dit is een zo goed mogelijke inschatting van de koopsom van uw woning. Mocht u interesse hebben in de aankoop van uw huurwoning dan is het verstandig om eerst een financieel gesprek aan te gaan. U kunt een afspraak maken met uw eigen bank of een hypotheekadviseur. Leeftijd, inkomen en uw bestedingswensen spelen hierbij een grote rol. Zo weet u of het financieel haalbaar is om de woning te kopen. Is het voor u financieel haalbaar om de woning te kopen? Dien dan een koopverzoek bij ons in. U kunt dit verzoek mailen naar huizenwinkelparteonnl.

VvE-bijdrage appartementen
Als u een appartement koopt, gaat u (naast uw hypotheek) ook maandelijks een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren betalen. Dit is uw bijdrage aan o.a. de collectieve opstalverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en reserveringen voor de uitvoering van groot onderhoud. Daarnaast betaalt u via de VvE mee aan de elektriciteit voor bijvoorbeeld de algemene verlichting en de lift. Ook kunnen voorschotten voor watergebruik en verwarming zijn opgenomen in de VvE-bijdrage. Wij adviseren u om, bij het onderzoeken van uw toekomstige maandelijkse lasten, ook rekening te houden met deze maandelijkse VvE-bijdrage.


Taxatie
Als u echt verder wilt met de aankoop van de woning dan wordt uw woning getaxeerd. Dit wordt gedaan door een NVM-makelaar uit Zaanstad. U kunt daarbij kiezen uit de volgende taxateurs:
* Kuijs Reinder Kakes
* Thijssen Makelaardij
* Prismaat makelaars


In uw koopverzoek kunt u aangeven welke taxateur u kiest. Parteon geeft de taxateur opdracht om met u contact op te nemen om een afspraak te maken voor de woningopname. U hoeft zelf geen contact op te nemen met de taxateur.

Zelf aangebrachte verbeteringen
Heeft u zelf een andere keuken geplaatst of de badkamer aangepakt? Het is van belang dat u goed aangeeft wat u zelf in de woning heeft gedaan. Deze zaken moeten buiten de taxatie blijven. Zorg dat u een lijstje heeft voor de taxateur en de (eventuele) aankoopbonnen.

Aanbieding
Als Parteon de taxatie heeft ontvangen, krijgt u per e-mail een aanbieding van ons, inclusief het taxatierapport. De taxatiewaarde is het bedrag waarvoor u de woning kunt kopen (= koopsom). Over deze koopsom kan niet worden onderhandeld.

De koopovereenkomst
Mocht u besluiten de woning te kopen, dan is de volgende stap het opmaken van de koopakte. Voor het opmaken van deze akte hebben wij een kopie legitimatie van u en uw eventuele partner nodig. De notaris stelt de koopakte op en nodigt u uit voor toelichting en ondertekening.


Het tekenen van de koopakte is niet vrijblijvend! U bent verplicht de woning dan ook daadwerkelijk te kopen. Hierbij zijn er twee uitzonderingen: de zogenaamde bedenktijd en de ontbindende voorwaarden.

Bedenktijd
Mocht u na het tekenen van de koopakte tot de conclusie komen dat u overhaast heeft gehandeld, geen nood! U mag binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte zonder opgave van reden de koop ongedaan maken. In die drie dagen moeten ten minste twee werkdagen zitten. De bedenktijd kan dus langer zijn als er een weekend of feestdag in zit.

Ontbindende voorwaarden
In de koopakte wordt standaard opgenomen dat u de koopakte kunt laten vervallen als u geen passende financiering (hypotheek) heeft kunnen krijgen. U krijgt van Parteon zes weken de tijd om uw financiering definitief te regelen. Kunt u de financiering niet rond krijgen, dan gaat de koop niet door. U moet ons dit wel tijdig - dus binnen die zes weken - laten weten en de afwijzing van minimaal één geldverstrekker tonen.

Toch niet kopen
Mocht u, om welke reden dan ook, besluiten de woning niet te kopen dan berekend Parteon de kosten voor het taxatierapport aan u door. Deze kosten bedragen ongeveer € 400,-. Het is daarom van belang dat u eerst een financieel gesprek aangaat om te kijken of het voor u echt interessant en haalbaar is. Hierdoor voorkomt u onnodige kosten.

Overdracht woning
Ongeveer twee weken nadat u de financiering heeft geregeld (dus ongeveer acht weken na het ondertekenen van de koopakte), vindt de overdracht bij de notaris plaats.

Verzekeringen eengezinswoningen
Vanaf de datum van overdracht bent u (als eigenaar) aansprakelijk voor schade aan de buitenzijde van de woning (bijvoorbeeld door storm of brand). Met een opstalverzekering kunt u zich hiertegen verzekeren.
Wij adviseren u de opstalverzekering van de woning op tijd af te sluiten en te laten ingaan op de datum van de overdracht
Denkt u er ook aan om uw inboedelverzekering te laten uitbreiden met een glasverzekering. Zodra u eigenaar bent, is glasschade namelijk niet meer verzekerd via Parteon.

Verzekeringen appartementen
Bij appartementen zijn de opstal- en de glasverzekering geregeld via de Vereniging van Eigenaren.

Beëindiging huurcontract en huurbetaling
Parteon zet uw huurcontract, en daarmee uw verplichting tot huurbetaling, meteen stop op de dag na de overdracht. Tevens wordt een eindnota opgesteld. Hierin worden alle nog openstaande en terug te ontvangen bedragen met elkaar verrekend.
Het kan zijn dat u al huur heeft betaald voor de periode na de overdracht. Deze huur krijgt u uiteraard van ons terug. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Gefeliciteerd! U bent nu eigenaar van de woning!