Contact

Interview

 

Jongeren & wonen

Aan de slag voor jongeren

 

Jongeren hebben het lastig op de woningmarkt. Er zijn weinig woningen voor jongeren beschikbaar en de huren zijn vaak hoog. Lau Koster (22) en Nina van Aalst (23) lieten het er niet bij zitten en kwamen samen met Parteon tot een oplossing.

 

Het begon met de moeder van Lau Koster. Zij stuurde een petitie naar de gemeente Zaandam, om aandacht te vragen voor jongeren. In de gemeente zijn weinig woonprojecten voor jongeren en ook starterswoningen zijn vaak te duur. “Van de gemeente hoorden we vooral wat er niet kon,” vertelt Lau. Maar na een interview in het Noord-Hollands Dagblad ging het balletje rollen, vertelt Nina van Aalst: “Daardoor nam Parteon contact op.” “En daar kregen we meteen een goed gevoel bij,” zegt Lau. “Ik merkte dat ze openstonden voor een mooie samenwerking.”

 

Nina vertelt over de eerste ontmoeting met Parteon: “Parteon had een hele presentatie gemaakt over hun plannen voor jongeren. Daarna zijn we op de fiets langs een aantal projecten gegaan.” Lau: “Daar zaten wel mooie dingen tussen, maar wij zochten iets alternatievers. Wij willen graag iets samen opbouwen en bijdragen aan de wijk. Ons droomidee is een stukje land huren waar we zelf iets kunnen maken, met een sociale werkplek en tiny houses. Dat Parteon dat niet voor ons had, is natuurlijk begrijpelijk.”

 

Als eerste bood Parteon de jongeren een pand met een loods aan, waar veel van hun plannen konden worden waargemaakt. “Dat zou helaas al snel worden gesloopt, dus dat ging niet door. Vervolgens kregen we dit pand aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam aangeboden. De staat van het huis is niet geweldig, maar dat vinden we geen probleem. Het is ontzettend veel ruimte, met twee bovenwoningen en een winkel. We gaan er met z’n zevenen wonen. In de winkel willen we een openbare werkplek en woonkamer maken, waar mensen uit de wijk iets kunnen laten repareren en een kopje koffie kunnen drinken.”

 

Lau en Nina hebben nu hun plek gevonden. Hebben ze nog tips voor andere jongeren? “Wij hebben veel bereikt door heel veel te mailen en te bellen. Blijf aan de bel trekken, accepteer niet dat het zo moeilijk is om woonruimte te vinden. Organiseer jezelf en sta open voor wat er wel kan.”

 

ParteonsPaspoort

Naam: Lau Koster, Nina van Aalst

Leeftijd: 22 en 23

Beroep: zorgmedewerker en kunststudent

Parteonwijk: Savornin Lohmanstraat Zaandam

Sinds: 1 maart

Fijn aan dit project: “Op deze manier kunnen we iets teruggeven aan de buurt, in de vorm van een openbare werkplek.”

 

Parteon & starters

Speciaal voor jonge woningstarters (18-30 jaar) starten we bij Parteon dit jaar met proeven met verschillende woonvormen:

- Friendswonen : samen een woning delen in de middenhuur.

- Huurdelen: bestaande Parteon-huurders die een kamer voor één of twee jaar verhuren (onder bepaalde voorwaarden).

- Tijdelijke verhuur: tijdelijke verhuur van woningen die op vrij korte termijn gerenoveerd moeten worden en dus even leeg staan.