Contact

Ventileren

Zeker als het buiten koud is, lijkt het logisch om alles zoveel mogelijk dicht te houden.
Toch is dat niet verstandig. Hier leest u waarom.

Ventileren voordelig en goed voor uw gezondheid

Als u niet ventileert, blijft er vocht in uw huis hangen. Een vochtig huis is moeilijker te verwarmen en kost daardoor meer energie. Kortom; een raampje open zetten betekent niet energie (geld) verspillen, maar juist energie (geld) besparen. Ook in de winter.

Een slecht geventileerd huis met vervuilde lucht kan leiden tot hoofdpijn, chronische verkoudheid en versterkt allergieën. Vooral ouderen en kinderen zijn gevoelig voor vervuilde lucht en schimmels. En huisstofmijt, het beestje waar veel mensen allergisch voor zijn, voelt zich juist prima in een vochtig klimaat.

Zet minstens één keer per dag een raam of buitendeur in elke kamer open

Doe dit ongeveer 15 minuten. Lucht ook direct nadat er veel vocht is geproduceerd. Bijvoorbeeld tijdens en na het koken of douchen, maar ook als u de was binnen droogt. Tijdens het luchten kunt u eventueel de verwarming iets lager zetten. Vocht in de badkamer voorkomt u door na het douchen de muur en vloer droog te maken met een (hand)doek.

De hele dag frisse lucht in uw woning; zet roosters altijd open

Door goed te ventileren voorkomt u beslagen ramen en schimmelplekken. Een half uurtje ventileren en/of luchten is niet genoeg, er moet de hele dag frisse lucht in uw woning komen. Even luchten is niet voldoende en geen vervanging voor ventileren. Om uw woning goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Let er wel op dat ventilatieroosters niet verstopt raken.

Heeft u een mechanische afzuiging? Laat deze dan permanent draaien met een geopend rooster en een raampje op een kier zodat verse lucht van buiten aangezogen wordt. Mechanische ventilatie mag u niet uitzetten.

Extra ventileren bij een geiser en gaskachel

Als u een geiser of een gaskachel heeft dan is ventileren extra belangrijk. Zeker in de winter. Tevens is de kans op een koolmonoxidevergiftiging kleiner in een goed geventileerde ruimte. Tijdens het gebruik van de geiser (bijvoorbeeld bij douchen) adviseren wij u de roosters of het klepraampje meer open te zetten.