Contact

Wat zijn stookkosten?

Sommige woningen hebben geen eigen cv-ketel. In die woongebouwen zorgt een collectieve ketel of een warmtenet voor de verwarming van de woningen. Alle bewoners van deze woongebouwen betalen hiervoor iedere maand een bedrag vooruit. Dit noemen we voorschot stookkosten. De hoogte van dit bedrag is een schatting. Die maken wij op basis van de kosten van het jaar ervoor en de verwachting van het volgende jaar.

35% van de totale kosten bestaat uit vaste kosten. Deze betaal je dus altijd, ook als je geen energie verbruikt. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de oppervlakte van jouw woning: iemand met een grotere woning betaalt meer vaste kosten dan iemand met een kleinere woning.

De overige 65% van de totale kosten worden bepaald aan de hand van jouw verbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger dit deel van de kosten zal zijn. Omdat alle bewoners voor hun eigen verbruik moeten betalen, zijn er op de radiatoren in je woning meters geplaatst. Deze meters houden bij hoeveel energie je verbruikt.

Let op: heb je een eigen cv-ketel in je woning? Dan reken je alle kosten direct af met je energiebedrijf.