Contact

Slimme meter

De slimme meter wordt tussen 2015 en 2021 aan alle Nederlandse huishoudens aangeboden. Maar wat is de slimme meter? En wat betekent het voor u als u meedoet aan Opgewekt wonen? 

Wat is een slimme meter?

De slimme meter meet het stroom en gasverbruik en geeft automatisch de standen door. Met deze digitale meter worden de standen op afstand uitgelezen door de energieleverancier en netbeheerder. Kortom je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven en er hoeft niemand meer langs te komen om de standen op te nemen. 

De slimme meter geeft meer inzicht in je energieverbruik, dankzij een maandelijks kostenoverzicht. Wanneer krijg ik een slimme meter? Via deze link kunt op kunt u zelf kijken wanneer u een slimme meter krijgt. Wilt u eerder een slimme meter? Dan kan u dat aanvragen met deze link. Let wel, hier zijn extra kosten aan verbonden. 

Ik wil geen slimme meter

De slimme meter wordt gratis aangeboden, het is geen verplichting. Het weigeren van de meter loopt via de netbeheerder en is kosteloos. Wel is het mogelijk dat u dan voor een meterwissel (€ 72,60 inclusief btw) betaalt, als uw oude meter wordt afgekeurd. Deze is dan ook digitaal, maar niet van afstand te meten.

Opgewekt wonen

Ik heb een slimme meter en ik ga meedoen aan opgewekt wonen, wat verandert er? In principe verandert er niets! Liander komt op een later moment de aansluiting verzwaren. Staat de plaatsing van de slimme meter al gepland? Dan kunt u doorgeven dat ze de vervanging beter kunnen uitstellen totdat Opgewekt wonen in uitvoering komt. Dan kan de plaatsing en de verzwaring in één keer gezamenlijk worden uitgevoerd. Eventueel mag Liander ook al direct de aansluiting verzwaren.

Meer lezen over de slimme meter? Ook over de privacy regels van de nieuwe meter? Kijk op de website van de Consumentenbond of die van Liander.