Contact

Dossier hoge energieprijzen

Dossier hoge energieprijzen

 

Dossier: Hoge energieprijzen

Duurzaam wonen en de woonlasten van onze huurders krijgen bij Parteon alle aandacht. Daarom zoeken we steeds naar oplossingen die het energieverbruik zoveel mogelijk verlagen en gunstig zijn voor de portemonnee van onze huurders. Op parteon.nl/duurzaamwonen leest u hoe wij onze woningen verduurzamen.

Vanwege de hoge energieprijzen en de hoge woonlasten waarmee huurders daardoor te maken hebben, doet Parteon meer om huurders te helpen om op energie te besparen. Met kleine aanpassingen in en rondom uw woning kunt u al een groot verschil maken.

In dit dossier houden wij u op de hoogte van wat Parteon en andere sociale organisaties doen om u te helpen met besparen op uw energierekening.

Eenmalige energietoeslag

Wist u dat huurders met een inkomen tot 120% van de bijstandnorm een eenmalige tegemoetkoming van 800 euro krijgen vanwege de hogere energieprijzen via de gemeente.

Bekend bij de gemeente

Voor inwoners met een bijstanduitkering of inwoners waarvan bij de gemeente bekend is dat zij een laag inkomen hebben regelt de gemeente dit automatisch. De gemeente Zaanstad betaalt uiterlijk 23 april 2022 800 euro op hun bankrekening. De gemeente Wormerland maakt het definitieve bedrag nog bekend.

Niet bekend bij de gemeente

Inwoners die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel recht hebben op de energietoeslag, moeten de energietoeslag zelf aanvragen. Op de website van de gemeente Zaanstad kunt u zien of u recht heeft op de eenmalige energietoeslag.

Vanaf 26 april 2022 staat er op de website van de gemeente Zaanstad een digitaal aanvraagformulier voor de eenmalige energietoeslag. Inwoners van de gemeente Wormerland kunnen al een aanvraag doen via dit aanvraagformulier.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Parteon helpt u graag op weg. Kom langs bij een van onze elf wijkkantoren. Als de vlag uithangt en het matje voor de deur ligt, kunt u gewoon naar binnen lopen.

Adviesgesprek met een energiecoach

Plan een gratis adviesgesprek in met een energiecoach van !WOON. U krijgt slimme tips en handige bespaarproducten om uw energieverbruik in uw woning te verminderen. Dat kan een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen! Ga naar wooninfo.nl/energiecoach.

Energiefixers in Zaandam-Oost

In de wijken Poelenburg en Peldersveld-Hoornseveld, Rosmolenwijk, Kogerveldwijk en Zaandam-Zuid werken we samen met de energiefixers. De energiefixers maken in één dag uw huis energiezuiniger met slimme maatregelen zoals het dichten van kieren, het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Door deze maatregelen kunt u behoorlijk wat energie besparen (gemiddeld 15%). En ook belangrijk: uw huis wordt zo een stuk comfortabeler. Voor huurders van Parteon zijn de materialen en uitvoering gratis. Via deze pagina kunt u zich aanmelden voor een startgesprek.

Energievouchers ter waarde van € 80,- voor huurders in Zaanstad

Huurders in Zaanstad ontvingen in februari een brief van de gemeente Zaanstad met een cadeaubon ter waarde van 80 euro. Dit bedrag kunt u besteden aan gratis energiebesparende producten. In de brief van de gemeente Zaanstad staat een persoonlijke code. Daarmee kunt u voor 80 euro producten bestellen op de webshop winstuitjewoning.nl. Bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips of een waterbesparende douchekop. Met deze producten kunt u uw wooncomfort verhogen en u  bespaart direct op uw energieverbruik. Heeft u hulp nodig bij het bestellen? Kom dan langs bij een van onze elf wijkkantoren. Als de vlag uithangt en het matje voor de deur ligt, kunt u gewoon naar binnen lopen. Wij helpen u graag verder. Wacht niet te lang met het verzilveren van uw voucher.

Energie in de wijk

Met de energiecoaches van !Woon, de gemeente Zaanstad, de sociale wijkteams en bewonerscommissies organiseert Parteon ‘Energie in de wijk’. We gaan in gesprek met huurders over energiebesparing en voeren kleine reparaties direct uit. De energiecoaches van !Woon geven onafhankelijk advies over vocht, tocht en energiebesparing. Wilt u dat we ook uw buurt of woongebouw bezoeken samen met de energiecoaches van !Woon? Laat het ons dan weten via d.heinisparteonnl

Overstappen naar een andere energieleverancier

Parteon werkt samen met Plinkr om huurders meer inzicht te geven in geldzaken. De meeste huurders kiezen hun eigen energieleverancier. Twijfelt u om over te stappen naar een andere energieleverancier of om uw energiecontract aan te passen? Leest u zich eerst in in de Plinkr bieb.

Kleine bespaaracties met groot resultaat

Zuiniger wonen is niet moeilijk: met kleine veranderingen maakt u al een behoorlijk verschil. Wij hebben slimme bespaartips voor u verzameld, waarmee u gelijk geld kunt besparen op uw energierekening. De Rijksoverheid startte de campagne Zet ook de knop om en geeft advies om gemakkelijk op de energierekening te besparen. Wij voegen hier nog een aantal tips aan toe.

Gebruik ledverlichting

Vervang gloeilampen door ledlampen. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie. Ledverlichting kunt u aanschaffen via de energievoucher van de gemeente Zaanstad.

Ventileer goed

Ventileren kost toch warme lucht? Dat is een beetje waar. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Vochtige lucht en schadelijke stoffen worden afgevoerd. Een goed geventileerd huis met droge lucht is gezonder én warmt beter op.

Stekkers eruit

Schakel apparaten (televisie, computer of stereo etc.) helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op 'stand-by' of 'uit' staan.

Haal opladers, van bijvoorbeeld mobiele telefoons, uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Deze gebruiken ook ongemerkt stroom.

Gebruik het ecoprogramma

Een bont wasje hier, een wit wasje daar, we wassen ons wat af. De eerste stap naar een duurzamere was is de temperatuurknop omlaag. Heeft uw wasmachine en/ of vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan. Een gewoon vieze vaat of was wordt ook schoon met een lagere temperatuur.

Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wasdroger. Wanneer u de was aan de waslijn droogt, bespaart u maar liefst 120 kilo CO2 per jaar. En dubbele winst: uw kleding gaat dan ook langer mee.

Kook met de deksel op de pan

Doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. U kookt sneller en zuiniger!

Kom in actie bij geldzorgen

Ontstaan er mogelijk betalingsproblemen van uw huur door de hoge energieprijzen? Neem dan snel contact met ons op. We kijken samen met u naar een oplossing, afgestemd op uw en onze mogelijkheden.

Betaalt u stookkosten in uw servicekosten? Dan nemen wij in juli contact met u op om eventueel uw maandelijkse voorschot aan te passen op de stijgende energieprijzen. Wilt u dit al eerder doen? Dan kun u contact met ons opnemen hierover.

U kunt bellen via telefoonnummer (075) 627 50 00. Wij zijn op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar. U kunt uw vraag ook mailen naar infoparteonnl of stellen in mijn.parteon.nl.