Persbericht

Schuilplaatsen in Krommenie blijven behouden

Publicatiedatum: 20-10-2016

Parteon sloopt 40 woningen uit de jaren twintig aan de Eikelaan in Krommenie vanwege de slechte bouwkundige staat. De corporatie realiseert hier nieuwbouw. In de achtertuinen van deze woningen staan twee kleine privé-schuilplaatsen. In overleg met de gemeente Zaanstad en de Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam (MEGA) is besloten deze te behouden. Zaanstad onderzoekt of de bunkers kunnen worden aangewezen als monument.

Gezinsbescherming

Nadat in de Eerste Wereldoorlog gebleken was dat het vliegtuig een belangrijke rol ging spelen tijdens een oorlog, werd door de Nederlandse regering de luchtbeschermingsdienst opgericht. De gemeenten kregen o.a. de taak om burgers onder te brengen in schuilplaatsen die gebouwd werden in plantsoenen en parken. Tevens werd er subsidie verleend aan particulieren voor het bouwen van schuilplaatsen ter gezinsbescherming. Aan de Eikelaan zijn nog twee van dit soort kleine particuliere schuilplaatsen aanwezig.

Kleine onderkomens

De twee privé-schuilplaatsen zijn in de periode 1939 - 1940 geplaatst. Het zijn kleine, uit dunne betonplaten opgetrokken onderkomens. Zij staan op afstand van de woning om te voorkomen dat door instorting tijdens een bombardement de uitgang zou blokkeren. De schuilplaatsen zijn aangeaard met zand ter bescherming tegen rondvliegend puin en bomscherven. Opvallend is dat de schuilplaatsen gebouwd zijn op de erfafscheiding omdat ze bestemd waren voor twee gezinnen. Aan beide zijden zit daarom ook een ingang.

Voor iedereen zichtbaar

In het nieuwbouwplan "Aan de Laan" realiseert Parteon aan de Eikelaan 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen, aangevuld met twee openbare parkeerplaatsen. De twee schuilplaatsen blijven hierbij behouden. De schuilplaatsen staan momenteel op particuliere grond die bij de afronding van het plan aan het openbare gebied wordt toegevoegd. Hierdoor zijn de schuilplaatsen voor iedereen zichtbaar en worden ze daarom vanuit veiligheidsredenen dichtgezet.

Met de conservering van beide en reparaties aan één van de schuilplaatsen blijven deze zeldzame objecten behouden voor de toekomst.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden