Werken bij Contact

Persbericht

Welkom Over Parteon Actueel Persberichten Parteon start innovatieve woonvormen voor jongeren

Parteon start innovatieve woonvormen voor jongeren

Leestijd: 3 min

 

Jongeren en starters vormen samen een van de groepen die het lastig hebben op de huidige woningmarkt. In april 2021 startte een groep Zaanse jongeren en ouders een petitie met de oproep om de woonkansen van Zaanse jongeren en starters te verbeteren via alternatieve woonconcepten. In korte tijd werd de petitie meer dan 500 keer ondertekend. Woningcorporatie Parteon pakt de noodkreet op en introduceert nieuwe woonvormen voor jongeren.

Wooncrisis treft ook Zaanse jongeren en starters

De brede steun voor de petitie is niet vreemd. De wooncrisis is goed merkbaar voor Zaanse jongeren en starters. Zaanstad en Wormerland staan beide in de top-10 van gemeenten met de langste inschrijfduur. In Zaanstad is het gemiddelde 14 jaar en 6 maanden en in Wormerland is het gemiddelde zelfs 19 jaar en 11 maanden. Daarnaast stegen de prijzen van koopwoningen in ruim vijf jaar nergens in Nederland zo hard als in de Zaanstreek. En in het commerciële huursegment is de woonzekerheid en betaalbaarheid ver te zoeken. In Nederland worden er in de commerciële huursector nergens zoveel tijdelijke huurovereenkomsten ingezet als in Zaanstad

Nieuwe woonoplossingen voor jongeren

Naar aanleiding van de petitie zocht Parteon contact met de jongeren. De corporatie dacht samen met de initiatiefnemers van de petitie en de Zaanse politieke partijen Rosa en D66 na over nieuwe woonoplossingen. Parteon geeft nu daadwerkelijk invulling aan de creatieve ideeën en start speciaal voor jonge woningstarters (18-30 jaar) proeven met verschillende woonvormen:

  1. Bij friendswonen stelt Parteon woningen in de middenhuur beschikbaar voor 2 of 3 starters, afhankelijk van het aantal slaapkamers. Elke huurder krijgt een eigen slaapkamer maar deelt de overige voorzieningen met huisgenoten. De huurders delen het huurcontract.
  2. Woningdelen: met zijn tweeën in een eengezinswoning, met een eigen woonruimte op de bovenverdieping met eigen badkamer. De inspiratie komt van woningcorporatie Talis in Nijmegen (zie afbeelding). Huurders krijgen een eigen huurcontract. Parteon heeft drie woningen geselecteerd om met woningdelen te starten.

Afbeelding: Talis

3. Met huurdelen kunnen huurders van Parteon, die niet alle ruimte benutten van hun woning, een kamer verhuren met een gedeelde badkamer, keuken en woonkamer. Parteon kan helpen met het maken van een match en met het maken van goede woonafspraken.

Friends-contract voor petitie-jongeren

De petitie-jongeren hebben inmiddels samen een woning gevonden aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat in Zaandam en delen deze met een Friends-contract. Bewoners Lau Koster (22) en Nina van Aalst (23): “De staat van het huis is niet geweldig, maar dat vinden we geen probleem. Het is ontzettend veel ruimte, met twee bovenwoningen en een winkel. We gaan er met z’n zevenen wonen.” En de jongeren geven ook graag iets terug aan de buurt: “In de winkel willen we een openbare werkplek en woonkamer maken, waar mensen uit de wijk iets kunnen laten repareren en een kopje koffie kunnen drinken.”

Parteon evalueert over een jaar of de woonvormen ook daadwerkelijk succesvol zijn. Ook gaan Parteon en de jongeren binnenkort in gesprek met de gemeente en andere Zaanse corporaties om tot een bredere aanpak voor jongerenhuisvesting te komen. Daarnaast zet de corporatie volop in op nieuwbouw van appartementen. Door de doorstroming van bewoners van een eengezinswoning naar een appartement te bevorderen, komen er meer woningen vrij voor jongeren en andere doelgroepen.

Meer informatie: Jongeren en starters - Parteon