Contact

Persbericht

Welkom Over Parteon Actueel Persberichten Nieuw puntensysteem sociale huurwoningen gaat begin 2023 in

Nieuw puntensysteem sociale huurwoningen gaat begin 2023 in

Leestijd: 2 min

 

De voorbereidingen voor een nieuwe verdeling van de sociale huurwoningen zijn gestart. In het nieuwe systeem moeten mensen met een dringende huisvestingsvraag beter aan bod komen.

 

Het nieuwe puntensysteem

Met dit nieuwe systeem is wachttijd (inschrijfduur) niet meer het enige criterium, maar gaan ook situatiepunten en zoekpunten een rol spelen. Door meer te zoeken kunnen extra punten worden opgebouwd. Bepaalde groepen huishoudens in dringende omstandigheden kunnen naast actief zoeken ook nog situatiepunten krijgen. Het gaat om gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen, mensen die net een relatie hebben beëindigd en kinderen hebben en jongeren in een problematische situatie. Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek naar de mening van de bewoners uit de regio over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totaal aantal punten welke woningzoekende de sociale huurwoning mag gaan huren.

 

De websites van WoningNet en Woonmatch worden aangepast naar een puntensysteem en er komt een digitaal loket voor de aanvraag van situatiepunten. De veranderingen gaan begin 2023 in.

 

Experiment voor jongeren

Amsterdam en Zaanstad starten een experiment van twee jaar voor jongeren met een jongerencontract. Zij krijgen tien startpunten toegekend als ze na afloop van hun contract geen nieuwe woning kunnen vinden. Na twee jaar wordt gekeken of deze regeling voortgezet kan worden.

 

Alle informatie over het nieuwe systeem is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.