Zonne-energie: een cadeautje van de natuur

Publicatiedatum: 19-01-2021

“Deze kans was te mooi om te laten schieten”, zegt Denise Zwart-Boshoven (33) over de nieuwe zonnepanelen op het dak van haar woning aan de Militaireweg in Krommenie. Zij was de 220e huurders die ‘Ja’ zei tegen zonnepanelen. Ze meldde zich samen met haar buren aan voor het project ‘Opgewekt Wonen’ van Parteon.

Parteon wil zo veel mogelijk woningen verduurzamen. Om dit te realiseren ontwikkelde ze samen met klimaatorganisatie Urgenda ‘Opgewekt Wonen’, een programma om energiezuinig en aardgrasvrij wonen te stimuleren. In het kort: huurders krijgen vanuit de woningcorporatie zonnepanelen, een warmtepomp, energiezuinige convectoren en een inductiekookplaat. In ruil hiervoor betalen ze maandelijks 49 euro aan servicekosten. Die door de energiebesparing worden terugverdiend.  

Alleen zonnepanelen

“Helaas kwamen wij niet in aanmerking voor het hele pakket omdat ons huis niet geschikt bleek voor een warmtepompinstallatie. Wij hebben daarom alleen de zonnepanelen”, vertelt Denise. “Ik dacht meteen: waarom zouden we het niet doen? Zonne-energie is een cadeautje van de natuur, die doet zijn werk wel. Daar moet je van profiteren als het kan.”

Beste opties

Parteon kiest de beste optie voor de woning. Wij checken bijvoorbeeld de ligging van het dak ten opzichte van de zon. Sungevity kan aan de hand van satellietfoto’s en speciale software vooraf berekenen of zonnepanelen op een woning leiden tot kostenbesparing. Alle mogelijkheden worden zorgvuldig toegelicht en besproken met de klant.

Terugverdienen

Met haar vierpersoonshuishouden verwacht Denise de servicekosten die ze betaalt – maandelijks nog geen twintig euro – snel terug te verdienen. “We hebben de panelen nog niet zo lang, dus exacte cijfers ontbreken nog. Maar de berekening die vooraf gemaakt is, liet zien hoeveel kosten we nu gaan besparen. Dat is echt de moeite waard. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je het niet zou doen. De installatie was in één middag gebeurd en alles wordt geregeld en bekostigd door Parteon, die hiervoor weer samenwerkt met Sungevity. En het onderhoud wordt ook door hen gedaan.”

Lage energierekening

Op het huis van de familie Zwart-Boshoven liggen acht zonnepanelen. Dit is het gebruikelijke aantal dat Parteon installeert. Een enkele keer is dit niet mogelijk en komen er zes panelen op het dak. Denise: “Wij kunnen door de ligging van onze woning profiteren van de maximum capaciteit. Dat is natuurlijk heel fijn. We stapten eerder al over van energieleverancier om kosten te besparen, en nu met die zonnepanelen gaat onze energierekening nog verder omlaag. Erg prettig, want met twee jonge kinderen is het leven al duur genoeg!”
 

Meer informatie over zonnepanelen bij Parteon

Deel deze pagina