Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Wie moet voorrang krijgen?

Wie moet voorrang krijgen?

Leestijd: 2 min

Maar liefst 24.000 mensen vulden een vragenlijst in over wie voorrang moet krijgen op een sociale huurwoning in de regio's Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. Huurders, kopers, jong en oud, wel en niet woningzoekend lieten hun mening horen.

Geen urgentie
Mensen in noodsituaties, die dringend een woning nodig hebben, krijgen een urgentieverklaring. Dat betekent dat zij versneld een woning toegewezen krijgen. Er is ook een groep mensen die snel een woning nodig heeft, maar geen urgentie krijgt. Deze mensen komen nu in de knel. 45 procent van de deelnemers aan de vragenlijst wil versneld woningen toewijzen aan deze groep mensen. En dan direct een sociale huurwoning met een vast huurcontract, vindt 54 procent. Voor 39 procent is een tijdelijke of gedeelde woning een goede oplossing.

Voorrang
Op dit moment krijgen bepaalde mensen voorrang, zoals mantelzorgers en vergunninghouders. Welke nieuwe groepen moeten voorrang krijgen? In de resultaten komen een paar duidelijke groepen naar voren: inwonende gezinnen, ouders die scheiden en jongeren die thuis wonen in probleemsituaties.

Inschrijfduur
Inschrijfduur is geen eerlijke manier van verdelen, zegt 37 procent van de invullers. 21 procent vindt van wel en 39 procent vindt het geen perfecte manier, maar wel duidelijk.

Puntensysteem
33 procent van de deelnemers vindt een puntensysteem de beste manier om de volgorde van toewijzing te bepalen. Inschrijfduur krijgt 29 procent van de stemmen. Zoekduur (de periode dat iemand actief zoekt naar een woning) scoort met 20 procent ook redelijk. Loten vindt maar 6 procent een goed idee.

Vervolg
Gemeenten en woningcorporaties bespreken de resultaten dit voorjaar tijdens verschillende bijeenkomsten. Daar praten inwoners mee over ideeën voor een nieuw verdeelsysteem. Eind 2019 komt een nieuw voorstel voor de verdeling van woonruimte. Gemeentes en gemeenteraden gaan daarna met het voorstel aan de slag.

Waarom dit onderzoek?
Gemiddeld wachten mensen 11 jaar, voordat zij een eerste sociale huurwoning kunnen betrekken. Daarom zoeken gemeenten en woningcorporaties naar een nieuwe manier om woningen toe te wijzen aan mensen die dat hard nodig hebben. Het tekort aan huurwoningen lossen we hiermee niet op, maar de verdeling kan beter.

De vernieuwing van de woonruimteverdeling is een gezamenlijk project van gemeenten en woningcorporaties in de regio, waaronder Parteon.