Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Voorraad sociale huurwoningen blijft op peil

Voorraad sociale huurwoningen blijft op peil

Leestijd: 2 min

 

 

Het aantal sociale huurwoningen in Zaanstad blijft zeker tot 2020 op peil. Het zijn en blijven er ruim 25.000. Dat hebben de gemeente, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties met elkaar afgesproken. Vrijdag 17 juni ondertekenden zij hiervoor een overeenkomst. Daarin staan ook afspraken om ervoor te zorgen dat de sociale huurwoningen in Zaanstad zo goed mogelijk worden benut.

Raamovereenkomst
De afspraken zijn vastgelegd in een zogenoemde raamovereenkomst. Deze overeenkomst is de basis voor de prestatieafspraken die de gemeente elk jaar met de woningcorporaties maakt. Deze prestatieafspraken gaan bijvoorbeeld over nieuwbouw, betaalbaarheid, kwaliteit en de huisvesting van specifieke doelgroepen.

Aanbod afgestemd op vraag
De Zaanse corporaties bouwen de komende jaren gemiddeld 180 woningen, maar ze verkopen en slopen ook woningen. Zo kunnen zij hun aanbod zo goed mogelijk afstemmen op de vraag. Om ervoor te zorgen dat de sociale huurwoningen optimaal worden benut, zorgen de corporaties ervoor dat woningen kunnen worden gedeeld, bijvoorbeeld door jongeren of statushouders. Ook komen er tijdelijke huurcontracten voor jongeren en inkomensafhankelijke huurverhogingen. Daarnaast wordt de behoefte aan zorg- en ouderenwoningen goed in kaart gebracht.

Ondertekenaars tevreden
Wethouder Jeroen Olthof is tevreden over de afspraken. ‘We houden de voorraad op peil en betaalbaar en we kijken naar manieren om de voorraad voor zo veel mogelijk mensen in de doelgroep beschikbaar te hebben.’ De Huurdersorganisatie Zaanstreek is blij met de goede samenwerking, zegt voorzitter Ron Kiburg. ‘Waar bij de een de middelen ontbreken om nieuwbouw te realiseren, vult de ander dat aan.’

Ook directeur-bestuurder Cees van Boven van Parteon is positief over de overeenkomst. ‘We gaan er alles aan doen om de afspraken waar te maken: voldoende betaalbare woningen van een goede kwaliteit in de Zaanstreek, met aandacht voor de huurders.’

Duurzaamheid
In de raamovereenkomst zijn ook afspraken gemaakt over duurzaamheid. De corporaties zorgen ervoor dat in 2020 de helft van het aantal huurwoningen een energielabel A of B heeft. Op lange termijn zou de volledige woningvoorraad energieneutraal moeten zijn.

Sociale huur
Een sociale huurwoning is een woning met een rekenhuur van maximaal € 710,68 per maand (prijspeil 2016). Deze woningen zijn voor mensen met een jaarinkomen tot € 34.229,- Wie meer verdient, kan een huis huren in de zogenoemde ‘vrije sector’. Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moeten belangstellenden zijn ingeschreven bij WoningNet.

 

Bron: gemeente Zaanstad