Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Vernieuwing Zeeheldenbuurt van start

Vernieuwing Zeeheldenbuurt van start

Leestijd: 3 min

Donderdagavond 17 september kwamen de bewoners van de Zeeheldenbuurt in Wormerveer online samen met woningcorporatie Parteon en de gemeente Zaanstad, voor de start van de vernieuwing van hun buurt. Vanwege corona konden zij via een livestream vanuit huis deze samenkomst volgen.

Het bouwbord werd onthuld, de renovatie is gestart. Het eerste woonblok, met drie huurwoningen en drie particuliere woningen aan de Jan van Riebeeckkade, staat al in
de steigers.

Een bijzondere opgave

Woningcorporatie Parteon, de gemeente Zaanstad, de Bewonerscommissie en de Belangenvereniging Herstel Zeeheldenbuurt (particulieren), hebben een lange periode intensief samengewerkt om te komen tot een aanpak van de buurt. Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon: “Alle wensen van huurders en eigenaren hebben we opgehaald. Deze samenbrengen was niet altijd makkelijk, maar met veel geduld en inzet van alle partijen zijn we nu samen zo ver gekomen dat we daadwerkelijke de eerste stappen zetten naar de vernieuwing van de buurt. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan.” 

De jaren ’50 woningen in de Zeeheldenbuurt hebben ernstige funderingsproblemen en de bodem is vervuild. Funderingsvernieuwing en bodemsanering in een blok doe je het liefst samen. De woonblokken zijn constructief verbonden en bestaan uit een menging van 125 huurwoningen en 53 koopwoningen. Wethouder Songül Mutluer: “De opgave in de Zeeheldenbuurt is bijzonder vanwege de omvang en het gemengde eigendom. De aanpak vraagt om samenwerking en is urgent. Want de leefbaarheid van de buurt staat onder druk en een veilige woonsituatie voor alle bewoners staat voorop. Mooi dat we nu met elkaar deze concrete stap hebben bereikt, met extra waardering voor de inzet van de belangenvereniging en de bewonerscommissie.”

Werkzaamheden tot eind 2022

Bij het startblok aan de Jan van Riebeeckkade worden de funderingen hersteld en de huurwoningen worden grondig gerenoveerd. Bouwbedrijf Ooijevaar verzorgt deze werkzaamheden in opdracht van Parteon en de particuliere eigenaren. Partijen willen leren van dit eerste woonblok en in januari start de volgende fase. Ook sloop/nieuwbouw van een aantal woonblokken behoort nog tot de mogelijkheden en wordt de komende tijd verkend. Stap voor stap, blok voor blok, wordt nu gewerkt aan een grootschalige wijkvernieuwing. De bedoeling is eind 2022 de vernieuwde Zeeheldenbuurt op te leveren, zodat elke bewoner weer veilig en comfortabel in de Zeeheldenbuurt kan wonen.

Creatieve oplossing

Alle particuliere eigenaren en huurders in de wijk ontvingen voorafgaand aan de online bijeenkomst een flesje bubbels en de inlog voor de livestream. Het bouwbord werd ter plekke onthuld door de drie particuliere eigenaren uit de Jan van Riebeeckkade en de voorzitter van de bewonerscommissie die de drie huurders in dit woonblok vertegenwoordigde. Harry Platte en wethouder Songϋl Mutluer hielden een toespraak en brachten de toost uit.