Stijging energieprijzen

Publicatiedatum: 16-11-2021

De afgelopen tijd is het regelmatig in het nieuws: de prijzen van gas en elektra zijn flink gestegen. Een vervelend bericht, want alle huishoudens in Nederland krijgen met deze prijsstijging te maken. Veel huurders vragen zich af wat de gevolgen zijn van deze prijsstijgingen en welke maatregelen wij treffen. 

U neemt energie af bij een energieleverancier

De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfall of Essent. Als dit voor u geldt en u heeft vragen over het maandelijkse voorschot, de tarieven of het verbruik, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw energieleverancier. De hoogte van de jaarafrekening is afhankelijk van het verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract. Omdat de prijzen stijgen adviseren wij u om te kijken of het nodig is uw voorschotbedrag aan te passen zodat u aan het eind van het jaar niet hoeft bij te betalen.

U krijgt gas via een collectieve ketel

Beschikt uw woning niet over een eigen cv-ketel, maar krijgt u gas via een collectieve ketel? Dan betaalt u in uw huurprijs ook een voorschot voor uw gasverbruik. Het voorschot wordt bepaald op basis van het verbruik in het voorgaande jaar. 
Huurders die geld moesten bijbetalen bij de eindafrekening over 2020, worden vóór 15 december geïnformeerd over een verhoging van het voorschotbedrag. 
Huurders die geen (hoge) bijbetaling over 2020 hadden, ontvangen binnenkort een brief over de mogelijkheid uw maandelijkse voorschotbedrag te verhogen.

Tegemoetkoming overheid

De overheid is van plan de energiebelasting te verlagen en zo de extra kosten te beperken. Of dit ook zal gelden voor huishoudens die de energiekosten betalen via woningcorporaties is nog niet bekend. Als wij hier meer over weten informeren wij u verder. En als er sprake is van een tegemoetkoming, dan halen wij dat bedrag uiteraard af van uw eindafrekening.

Bespaartips

Parteon is volop bezig met het verduurzamen en isoleren van woningen, maar helaas kan dat niet in één keer voor alle woningen. Wel kunt u als huurder met kleine aanpassingen in uw woning al een behoorlijk verschil maken in uw energieverbruik. Op www.parteon.nl/bespaartips vindt u handige tips om uw energieverbruik te verminderen en daardoor kosten te verlagen. U kunt ook advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. Heeft u daar interesse in? Ga naar wooninfo.nl/energiecoach.

Vragen?

Heeft u zorgen of vragen over de stijgende energiekosten? Neem vooral contact met ons op via (075) 627 5000, wij denken graag met u mee.

Lees meer op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/maatregelen-stijgende-energierekening

 

 

Deel deze pagina