Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws App helpt inwoners Zaanstad tijdig aan financiële hulp

App helpt inwoners Zaanstad tijdig aan financiële hulp

Leestijd: 3 min
Start digitaal netwerk tegen geldzorgen

In Zaanstad gaan Parteon, Incluzio, Straathoekwerk en Schuldhulpmaatje inwoners met financiële zorgen sneller helpen. De organisaties introduceren een speciale app, waarmee inwoners eenvoudig inzicht krijgen in hun geldzaken. Het doel is om inwoners binnen de gemeente sneller te begeleiden naar de juiste financiële hulp.

Dion Heinis, adviseur bij Parteon: “In Zaanstad kwam één op de zeven inwoners in Zaanstad de laatste jaren minder goed rond. Door de hoge inflatie en energiekosten verwacht het Nibud dat nu één op de drie huishoudens worstelt met rondkomen. Met de hulporganisaties in Zaanstad geven we inzicht in geldzaken en zoeken we naar manieren om inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen.’’

Lokale organisaties bieden financiële hulpverlening

De lokale hulporganisaties die zijn betrokken, vervullen ieder een eigen taak. Bijvoorbeeld hulp bij schulden, budgetcoaching, energie besparen en hulp bij aanvragen van toeslagen. Pien Blauw, coördinator en casemanager bij Incluzio: “Het gaat om 27 diensten op het gebied van financiële hulpverlening die we gezamenlijk oppakken. We maken heldere afspraken zodat we bij iedere inwoner direct weten wie de beste hulp kan bieden. Vanuit Incluzio doen de sociale wijkteams in Zaandam-Noord/Kogerveld en Wormerveer vanaf het begin mee.’’

Digitaal netwerk

Om de samenwerking vorm te geven wordt het Plinkr Platform ingezet, een digitaal netwerk waarop de betrokken organisaties gezamenlijk de financiële hulp voor inwoners organiseren. Floris Went, oprichter van Plinkr: “Het Plinkr Platform is speciaal ontwikkeld voor mensen met financiële zorgen. Inwoners krijgen toegang tot een eigen app, waarmee ze hun financiële situatie in kaart brengen. De app laat vervolgens zien waarop bespaard kan worden en waar men recht op heeft. Ook kan een hulpverlener uit de buurt (tijdelijk) worden uitgenodigd om te helpen met financiële vragen."

De betrokken partijen willen er samen voor zorgen dat inwoners met financiële stress (op tijd) terecht komen bij de juiste hulporganisatie in Zaanstad. Onder begeleiding van het landelijk programma Schouders Eronder denken ook andere hulporganisaties, woningcorporaties en de gemeente Zaanstad mee om van de samenwerking een succes te maken. Aan het eind van dit jaar evalueren partijen de samenwerking, die zich nu in de pilotfase bevindt, en passen de dienstverlening waar nodig aan.

Meld je gratis aan voor de Plinkr-app

Maak jij je ook zorgen over geld? Of wil je gewoon zeker weten dat jouw geldzaken goed geregeld zijn? Dan helpen we je graag. Meld je gratis aan voor de Plinkr-app. Of neem contact op met één van de betrokken organisaties. Al meer dan zestig Zaankanters gingen je voor.

Meer informatie over de Plinkr-app vind je hier. Aanmelden voor Plinkr-app kan via: https://bit.ly/plinkrzaanstad