De stroom vluchtelingen zorgt voor een grotere vraag naar woningen. De gemeente Zaanstad doet hierbij een beroep op de woningcorporaties in de Zaanstreek. Parteon pakt haar rol als sociale huisvester ook bij het huisvesten van vluchtelingen en statushouders. Hoe dat precies zit vertellen wij in dit bericht.
Vluchteling of statushouder?
Een vluchteling ontvlucht letterlijk zijn of haar land. Vaak loopt zijn of haar leven gevaar door oorlog of door dreiging van geweld. Vluchtelingen die in Nederland aankomen worden eerst geregistreerd in een aanmeldcentrum. Hierna gaan zij naar de noodopvang en/of een asielzoekerscentrum waar ze hun procedure afwachten. Een statushouder is een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft ontvangen. Hierdoor heeft hij recht op een huurwoning.
Vluchtelingen: Gemeente aan zet
De overheid en gemeenten maken keuzes bij de opvang van vluchtelingen. Voor de huisvesting en (nood)opvang kan de gemeente een beroep doen op corporaties. De gemeente Zaanstad heeft begin oktober 2015
Statushouders: Parteon pakt haar rol
De gemeente Zaanstad heeft vanuit het Rijk voor 2015 de opgave gekregen om 257 statushouders te huisvesten (eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens), verdeeld over alle corporaties met woningen in de Zaanstreek, waaronder Parteon. De opgave voor de eerste helft van 2016 bedraagt 178 statushouders.
Huisvesten is samenwerken
Als sociale huisvester hebben we aandacht voor mensen die (snel) een goede woning nodig hebben. Zeker met de huidige wachtlijsten in Zaanstad is dit een uitdagende taak. Bij een concrete vraag van de gemeente om huisvesting bekijken we de mogelijkheden. We werken dus altijd samen: gemeente, Zaanse corporaties, Vluchtelingenwerk en belanghebbenden.
Meer weten?