Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Prestatieafspraken 2021 Wormerland getekend

Prestatieafspraken 2021 Wormerland getekend

Leestijd: 2 min

 

Meer aandacht voor betaalbare woningen, verduurzaming en oudere huurders in Wormerland

De gemeente Wormerland, WormerWonen, Parteon en de huurdersorganisaties slaan de handen ineen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van fijn en betaalbaar wonen in Wormerland. Om dit te bereiken legden zij op 10 december prestatieafspraken vast met als belangrijkste onderwerpen de bestaande woningvoorraad voor lagere inkomens, de verduurzaming en de vergrijzing waardoor meer aandacht voor oudere huurders van groot belang is.

Groei sociale huurwoningen

In Wormerland is groot tekort aan betaalbare woningen en daarom zorgen de woningcorporaties ervoor dat er in 2023 100 sociale huurwoningen zijn bijgebouwd. De groei van het aantal sociale huurwoningen moet ook na 2023 doorzetten. Bij nieuwbouwlocaties wil de gemeente minimaal 40% sociale huur en minstens 20% middeldure huur in de plannen opnemen. Door in gesprek te gaan met de bewoners en ze te laten meedenken bij nieuwbouwprojecten willen de woningcorporaties huurders zo goed mogelijk betrekken bij de bouw van nieuwe huizen.

Doorstroom huurder

Gezamenlijk willen de partijen volgend jaar ook starten met een doorstroming voor oudere huurders. Mogelijk kunnen huurders op die manier in de hele regio Zaanstreek-Waterland verhuizen met voorrang op een beter passende sociale corporatiewoning.

Duurzaam en energiezuinig

Met de nieuwbouw wordt ook meteen rekening gehouden met de duurzaamheid en energiezuinigheid van nieuwe woningen. Zo bouwt Parteon 44 nul-op-de meterwoningen (NOM) aan de Knollendammerstraat en zijn de woningcorporaties volop bezig met de verduurzaming van het resterende woningbezit. Daarbij willen de partijen dat investeringen in duurzaamheid voor een positief effect op de portemonnee van de huurders zorgen, omdat zij kunnen besparen op hun energierekening.

Gevolgen vergrijzing

Wormerland vergrijst. De gemeente en de woningcorporaties werken samen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Het bijplaatsen van liften en het ophogen van galerijen heeft al veel geholpen, maar het groeiende aantal oudere huurders vraagt om nog meer maatregelen.

De prestatieafspraken werden op 10 december getekend door Rob Berkhout, wethouder van de gemeente Wormerland, Jan van de Broek, voorzitter van Huurders voor Huurders, Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon, Kees Cornelissen van huurdersplatform Parteon en Kevin Groot, hoofd van afdeling Wonen bij WormerWonen.