Werken bij Contact
Welkom Over Parteon Actueel Nieuws Parteon, Urgenda en huurders trekken samen op in verduurzamingsproject

Parteon, Urgenda en huurders trekken samen op in verduurzamingsproject

Leestijd: 2 min

Huurders in Assendelft zetten samen met woningcorporatie Parteon en Urgenda de eerste stap naar duurzaam wonen in de Zaanstreek. Drie huurwoningen worden voor de kerst zo veel mogelijk energieneutraal en in ieder geval gasvrij opgeleverd. De zittende huurders krijgen als adviseur en ambassadeur een belangrijke rol in dit proefproject.

Duurzaam wonen in de Zaanstreek 

Parteon verbindt zich aan de doelstelling om in 2050 CO2 neutraal te wonen, maar gaat nog een stapje verder. De corporatie wil gebruik maken van duurzame energiebronnen en kiest bij nieuwbouw voor een aansluiting zonder aardgas. Ook geeft Parteon invulling aan circulair bouwen: het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen zodat deze hergebruikt kunnen worden.  Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon: "Samen met onze huurders en samenwerkingspartners werken we aan deze opgave zonder onze missie uit het oog te verliezen: goed en betaalbaar wonen in de Zaanstreek. De huren blijven betaalbaar, onze investeringen betekenen voor zittende huurders geen stijging van woonlasten."

Samen met Urgenda

Parteon heeft in Urgenda een gedreven partner gevonden om haar ambities te realiseren.  Urgenda zet zich in om klimaatverandering tegen te gaan en heeft veel ervaring in het energieneutraal maken van woningen met haar initiatief Thuisbaas. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: "De tijd van vergaderen is om, we zullen samen meters moeten maken om sneller over te stappen op duurzame energie en gas te vermijden. Parteon ziet dat en wil ook aan de slag. Dat zijn partners waarmee wij graag samenwerken!"

Proefproject Assendelft

Voor het proefproject selecteerde Parteon 400 woningen in Assendelft. De huurders zijn gevraagd om deel te nemen aan het proefproject en hun woning energieneutraal te laten maken. Ruim 50 huishoudens toonden direct interesse, 27 huishoudens hebben hun woning opgegeven voor het proefproject. Met drie van hen gaan Parteon en Urgenda aan de slag. Deze huurders vervullen een belangrijke rol. Zij zijn partners in het project en helpen het traject te verbeteren. Ook delen zij als ambassadeurs hun ervaringen met andere huurders van Parteon.

Werkzaamheden

In de huurwoningen wordt de cv-ketel verwijderd en een warmtepomp geplaatst voor warm water en verwarming beneden. Enkele radiatoren worden vervangen door speciale radiatoren (convectoren). Op de eerste etage komen wellicht infraroodpanelen en op het dak en/of de schuur worden zonnepanelen geplaatst. De werkzaamheden duren ongeveer 10 dagen. Er is maximaal twee dagen geen verwarming en warm water. Bewoners kunnen dan desgewenst elders verblijven.