Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Nieuw streefhuurbeleid voor Parteon

Nieuw streefhuurbeleid voor Parteon

Leestijd: 2 min

Parteon heeft per 1 maart een nieuw streefhuurbeleid. De streefhuur is de gewenste huurprijs van een woning. De streefhuur speelt een rol bij mutatie: het is de huur die wordt gevraagd bij een nieuwe verhuring. Bovendien speelt de streefhuur een rol bij de jaarlijkse huurverhoging.  De Bewonersraad van Parteon heeft een positief advies gegeven over het nieuwe streefhuurbeleid.

Wat merkt u als huurder hiervan?
Als huurder merkt u zelf niet direct iets van de aanpassing van het streefhuurbeleid. De huidige huur van een woning verandert niet. Pas als een huurder verhuist wordt gekeken wat de hoogte van de huur van de woning moet zijn voor de nieuwe huurder.

Nieuwe Woningwet moet zorgen voor meer betaalbare woningen
Parteon heeft een andere manier ontwikkeld waarop zij bepaalt hoe hoog de huur moet zijn van een woning. Dat was nodig omdat de nieuwe Woningwet (ingegaan op 1 juli 2015) zegt dat corporaties aan huurders die recht hebben op huurtoeslag, bijna alleen maar woningen kunnen toewijzen met een huur onder de aftoppingsgrens*. De meeste nieuwe huurders van Parteon hebben een laag inkomen, met recht op huurtoeslag. Deze nieuwe huurders zijn dus aangewezen op woningen met een huur onder de aftoppingsgrens. Parteon zorgt met dit aangescherpte streefhuurbeleid voor een passende verdeling tussen woningen met een lagere en hogere huur. Zo heeft Parteon op termijn voldoende betaalbare sociale huurwoningen beschikbaar voor huurders die recht hebben op huurtoeslag.

* De aftoppingsgrens is de grens die bepaalt over welk deel van de huur de huurder wel of geen huurtoeslag ontvangt. Deze grens wordt jaarlijks bepaald door de overheid. In 2016 ligt deze grens op € 586,68 voor 1- en 2-persoonshuishoudens en op € 628,76 voor grotere huishoudens.