Een weekje in de troep voor het goede doel: Energiezuinig en aardgasvrij wonen

Publicatiedatum: 12-10-2021

Een week lang liepen vakmannen de deur plat bij Dorien Nieuwenhuizen uit Zaandijk. Twintig zonnepanelen op het dak, een warmtepomp in de tuin, radiatoren werden vervangen voor energiezuinige convectoren, nieuw elektra, voortaan koken op inductie.

Samen met haar twee kinderen - Maud (8 jaar) en Daan (7 jaar) - woont Dorien sinds vier jaar op een van de mooiste plekjes van Zaandijk. “Nee, ik ga hier nooit meer weg!”, lacht Dorien. Een half jaar geleden meldde Dorien zich aan voor het project ‘Opgewekt Wonen’. Met dit project wil Parteon woningen zoveel mogelijk verduurzamen. Huurders van ruim 320 woningen van Parteon maken hier inmiddels gebruik van.

Direct besparen

“Natuurlijk is het even slikken als door je hele huis heen vakmannen rondlopen. Maar ze werkten heel netjes en het waren echt leuke gasten”, zegt Dorien. “Ze waren lief voor de kinderen en voor mijn huisdieren. En, je zit maar een weekje in de rommel. Daarna bespaar je op energiekosten en doe je iets goeds voor het milieu.”

Inductiekookplaat cadeau

Toen de werkzaamheden eenmaal gestart waren, zagen de vakmannen dat ook het elektra op een aantal punten vervangen moest worden. Dus dat namen ze ook direct mee. Daarnaast is er een warmtepomp in de tuin geplaatst, liggen er 20 zonnepanelen op het dak en kreeg Dorien een inductiekookplaat cadeau van Parteon. “Die kookplaat is geweldig! Maar met de rest ben ik ook heel blij. Vooraf werd ik gewaarschuwd dat we niet alle drie na elkaar konden douchen maar daar merk ik helemaal niets van. Ik kan mijn bad van 200 liter twee keer achter elkaar vullen zonder problemen. En de waterdruk is nu ook hoger.”

Meer voordelen

“Eerlijk is eerlijk, ik heb me aangemeld om kosten te besparen. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat er nog veel meer voordelen zijn. Het koken op inductie bevalt me erg goed. De warmtepomp in de achtertuin is helemaal niet storend en ziet er zelfs wel leuk uit met een plant er op én ik kan online mijn eigen verbruik bijhouden.”

Meer informatie over het project Opgewekt Wonen: parteon.nl/opgewektwonen 

Deel deze pagina