Bouw het Blok in Krommenie van start met slaan van symbolische eerste palen

Publicatiedatum: 19-05-2021

Woensdag 19 mei hebben Harry Platte, directeur-bestuurder Parteon, Songül Mutluer, wethouder gemeente Zaanstad, Ralf Dressel, directeur Bébouw Midreth en Gerard Heerooms, voorzitter bewonerscommissie het startsein gegeven voor de bouw van het Blok in Krommenie. Zij hebben de symbolische eerste vier palen geslagen van de eerste fase van het bouwproject.

Nieuwbouw met oog voor cultuurhistorie

De oude woningen zijn vanwege hun slechte technische staat gesloopt en maken plaats voor energiezuinige nieuwbouw. Na een intensieve samenwerking tussen Parteon, de bewonerscommissie, de gemeente Zaanstad KDVK architecten en Bébouw Midreth, is het plan voor de 88 nieuwbouwwoningen in het Blok tot stand gekomen. Bureau KVDK Architecten heeft een eigentijds ontwerp voor de woningen gemaakt dat naadloos aansluit op het karakter van de omgeving. In nauw overleg met alle partijen heeft Parteon met extra investeringen ervoor gezorgd dat het geheel past bij de cultuurhistorische waarde van de wijk. Bewoners kunnen straks van een energiezuinige en betaalbare woning genieten. Harry Platte: “De cultuurhistorie wordt in deze mooie nieuwe wijk omarmd: het ontwerp is een moderne interpretatie van de oorspronkelijke bouwstijl. De woningen hebben architectonisch herkenbare, karakteristieke elementen en vormen een eenheid met de buurt. Daarnaast zijn de woningen ook duurzaam en toekomstbestendig. Dit plan heeft veel extra investeringen van alle betrokkenen gevraagd op financieel vlak, programmatisch en in de onderlinge samenwerking. Het was een pittig traject wat in de toekomst anders moet, maar ik ben blij dat we vandaag met de bouw van de woningen kunnen starten. Zo kunnen we de vele bewoners straks een duurzaam en betaalbaar thuis bieden.”

Duurzame woningen

De 88 duurzame huurwoningen zijn aardgasvrij en krijgen zonnepanelen, een warmtepomp, zodat ze volledig elektrisch zijn. De drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87m² en krijgen plaatselijke gevelaccenten en dakkapellen geheel in stijl met het karakter van de buurt.

Planning bouw

In de eerste fase van het project worden 34 woningen gerealiseerd. Naar verwachting worden de woningen begin 2022 opgeleverd. Met de bouw van de tweede fase, bestaande uit 54 woningen, wordt in 2022 gestart. De woningen worden gerealiseerd door Bébouw Midreth, onderdeel van VolkerWessels.
Oud-bewoners hebben de mogelijkheid om terug te keren en een nieuwbouwwoning in de wijk te betrekken. De overige woningen worden in de periode voor oplevering aangeboden via WoningNet en Rooftrack.

Foto: v.l.n.r. Gerard Heerooms (voorzitter bewonerscommissie), Harry Platte (directeur-bestuurder Parteon), Ralf Dressel (directeur Bébouw Midreth) en Songül Mutluer (wethouder gemeente Zaanstad) slaan symbolische eerste palen van start bouw het Blok.

Deel deze pagina