Afgelopen maandag 3 maart 2014 is Blijf Groep Zaanstreek verhuisd naar haar nieuwe locatie in het Jan Slothuis in Wormerveer. De nieuwe locatie is een 'blijf van mijn lijf huis' nieuwe stijl. Na ruim 1,5 jaar voorbereiding wonen sinds afgelopen weekend de eerste cliënten in de nieuwe begeleid wonen voorziening. Deze nieuwe locatie vervangt de huidige locatie van Blijf Groep in Koog aan de Zaan. De verhuizing is mogelijk gemaakt door een samenwerking van Blijf Groep, gemeente Zaanstad en Parteon. De officiële opening met genodigden is op 20 maart 2014.
Zorg en aandacht voor bewoners
Het Jan Slothuis is een complex met 81 woningen en ligt aan de Albert Meijnsstraat. Voor de komst van Blijf Groep was het nodig dat bewoners van 18 woningen verhuisden naar een andere woning. Een aantal woningen was al leeg. Nu worden 16 woningen bewoond door cliënten en 5 woningen worden gebruikt voor ruimte voor hulpverlening. "Het brengen van deze boodschap ging gepaard met veel emoties. Dat is heel begrijpelijk, voor de bewoners was de gebeurtenis ingrijpend. Na een rumoerige start van het project, kwam er een positieve omkeer.", aldus Annette Schoenmaker, manager Wijkontwikkeling.
"Onze zorg en aandacht ging uit naar het zo goed mogelijk begeleiden van met name de vertrekkende bewoners in het uitplaatsingstraject." Bij het zoeken naar een nieuwe woning is zoveel mogelijk rekening gehouden met de woonwensen. Zij wonen inmiddels naar tevredenheid in een andere woning.
Blijf van mijn lijf huis nieuwe stijl
Het eerste blijf van mijn lijf huis in Amsterdam werd 40 jaar geleden opgericht. Andere steden volgden, waaronder Zaanstreek in de tachtiger jaren. Tijden zijn veranderd, geheime adressen en groepswonen van toen voldoen niet meer. Blijf Groep weet nu dat openheid, privacy en rust bijdragen aan herstel van ernstig huiselijk geweld. De nieuwe locatie is dan ook onopvallend in de buurt maar niet meer anoniem of geheim.
Bij een begeleid wonen voorziening worden vrouwen (met of zonder kinderen) opgevangen in een tijdelijke woning, ondersteund door hulpverlening. Dit is voor een periode van ongeveer zes maanden.
Het gaat om vrouwen en kinderen die niet meer thuis kunnen wonen aangezien zij te maken hebben gehad met huiselijk geweld. De begeleid wonen voorziening is voor de vrouwen een eerste stap naar weer zelfstandig wonen. Zij zijn in staat om met begeleiding voor zichzelf (en hun kinderen) te zorgen maar zijn nog te kwetsbaar om zonder begeleiding volledig zelfstandig te kunnen wonen. In het begeleidingstraject worden zo mogelijk alle gezinsleden betrokken; vrouwen, hun partner en eventuele kinderen.
Maatschappelijke taak
Parteon zet zich in voor mensen die niet zelfstandig in hun huisvesting kunnen voorzien. Dus ook voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen omdat zij slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Deze mensen verdienen een veilige plek om te wonen. Parteon ziet het als haar maatschappelijk taak om ook voor deze kwetsbare doelgroep te zorgen voor huisvesting.