Alsjeblieft. 20 miljoen!

Publicatiedatum: 03-10-2019

Deze week betalen de Zaanse corporaties samen 20 miljoen euro aan verhuurderheffing. Geld van onze huurders dat verdwijnt in de staatskas! Liever besteden wij deze miljoenen aan het bouwen en verduurzamen van woningen in de Zaanstreek. Daarom ondersteunen wij de actie #ikwileenhuis en dienen wij bezwaar in tegen de verhuurderheffing.

Twee maanden huur naar staatskas
Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Met de verhuurderheffing verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis voor het op orde brengen van de staatskas. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft, zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in de Zaanstreek zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden.

#ikwileenhuis
De Zaanse corporaties en de huurdersorganisaties ondersteunen daarom een landelijke actie die is gestart tegen de verhuurderheffing. De actie heet #ikwileenhuis. We roepen woningzoekenden op ook hun verhaal te vertellen. Via een post: een filmpje, foto of bericht op de sociale media. Zo krijgt de wooncrisis een gezicht. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.
 

Deel deze pagina