Welkom in je nieuwe woning

Stap

1

Kies zelf een leverancier voor gas en elektra

Zorg ervoor dat je je binnen drie werkdagen aanmeldt nadat je huurcontract ingaat. Is jouw nieuwe woning in een van onze gebouwen (zoals een appartement in een flat)? Dan heb je een centrale verwarmingsinstallatie en hoef je je meestal niet aan te melden voor een gasaansluting. Meestal kies je wel zelf een leverancier voor elektra. Dit kun je zien op de opleveringsstaat van je woning. Dit is het papier dat je kreeg toen je ook de sleutel kreeg.

De meterstanden die je moet doorgeven aan je nieuwe leverancier vind je ook op de opleveringsstaat van je woning. Water krijg je via drinkwaterbedrijf PWN. Meld je ook hier binnen drie werkdagen aan. 

Stap

2

Geef je nieuwe adres door aan de gemeente Zaanstad

Zorg ervoor dat je dit doet binnen vijf dagen na het tekenen van je huurovereenkomst. Hier lees je hoe je dat doet.

Stap

3

Sluit een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af

Dan krijg je in veel gevallen een vergoeding als er iets met je spullen gebeurt. Bijvoorbeeld bij brand of waterlekkage. Je bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar het kan je uiteindelijk een hoop geld besparen. We raden je dus sterk aan om een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Tip: lees op de website van de Consumentenbond.nl waar je op kunt letten bij het kiezen van een inboedelverzekering.

Stap

4

Kies een leverancier voor internet, tv en telefonie

Soms kun je de contracten van je oude woning meeverhuizen. Vraag dit na bij de leverancier die je op dit moment hebt.

 

 

Stap

5

Controleer of je recht hebt op huurtoeslag

Huur je een sociale huurwoning? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag! Dit bedrag helpt je om de huur te betalen als je een laag inkomen hebt. Of je recht hebt op huurtoeslag hangt af van je inkomen, leeftijd, gezinssamenstelling, huurprijs van je woning.

Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op huurtoeslag. En kun je het meteen aanvragen. 

Stap

6

Vraag een afvalpas aan

Dat doe je via HVC. Op hun website vind je ook de afvalkalender. Daarin staat wanneer zij afval ophalen. De handige app van HVC gaat nog een stapje verder. Daarin zie je wanneer HVC welk afval aan huis ophaalt. Én kun je een notificatie instellen. Dan krijg je een seintje wanneer HVC het afval komt ophalen. Handig toch? Hier lees je hoe je de HVC-app downloadt.

Breng grofvuil weg naar het afvalbrengstation

Grofvuil is al het afval dat niet in de (ondergrondse) container past. Denk aan: kapotte meubels, oud laminaat of groot snoeiafval. Je kunt daar twee dingen mee doen:

  1. Breng je grofvuil naar het afvalbrengstation van HVC in Zaandam en Westknollendam
    Via deze link lees je waar de afvalbrengstations zijn. Heb je zoveel spullen dat het niet meer in je auto past? Geen probleem! Via HVC leen je gratis een aanhanger
  2. Laat je grofvuil gratis ophalen door de gemeente Zaanstad
    Maak hiervoor een afspraak via het algemene nummer: 14075. Of maak een afspraak via de website van gemeente Zaanstad.
Handig om te weten
Reparatieverzoek melden Online klusaanvraag Woontips