Welke type woningen met zorg zijn er?

Er zijn veel verschillende typen woningen waar in verschillende mate aandacht is voor een behoefte aan ondersteuning of zorg in het geval van fysieke beperkingen of ouderdom. Hieronder worden de verschillende woningtypes beschreven.

MIVA-woning

Dit is een woning met speciale aanpassingen voor minder validen. De woning is geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking die wel zelfstandig kunnen wonen, dit betekent echter niet dat deze type woningen altijd geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

Nultredenwoning

Er bestaat nog wel eens wat onduidelijkheid over de definitie van een nultredenwoning. Het hoeft namelijk niet per se een woning zonder trap te zijn. In principe geldt dat bij een nultredenwoning de woonkamer, keuken, toilet, badkamer en minimaal 1 slaapkamer op hetzelfde niveau zijn gelegen en zonder trappen te zijn bereiken. De nultredenwoning ligt op de begane grond of is met een lift te bereiken. In de woning zijn eventuele drempels terug gebracht tot maximaal twee centimeter hoogte. Deze woningen zijn dus met name geschikt voor mensen bij wie het traplopen moeilijk gaat.

Zorgwoning

Een zorgwoning biedt meer zorgmogelijkheden dan een aanleunwoning. In een zorgwoning kunt u ondanks een medische beperking toch lang zelfstandig blijven wonen. De woningen zijn ook voorzien van een alarmsysteem. U komt in aanmerking voor een zorgwoning als u een indicatie heeft gekregen via het Sociaal Wijkteam, de zorgwoningen worden aangeboden door de woningbouwcorporaties.

Aanleunwoning

Een aanleunwoning is een zelfstandige, gelijkvloerse woning die zonder treden bereikbaar is en is bedoeld voor ouderen die langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De woning ligt in een complex dat in de directe omgeving ligt van een verzorgingshuis. Er kan dus ook gebruik worden gemaakt van de diensten van het verzorgingshuis.

Seniorenwoning

Een seniorenwoning is een woning die speciaal geschikt is voor mensen van 55 jaar of ouder. Deze woningen zijn goed begaanbaar, met name voor mensen met een rollator. In principe biedt een seniorenwoning woonruimte die levensloopbestendig is en wordt de veiligheid en toegankelijkheid gegarandeerd.

GEB-woning (Geringe Ergonomische Beperking-woning)

GEB staat voor 'geringe ergonomische beperking'. Een GEB-woning is een traploze woning en is geschikt voor mensen die ergonomische belemmeringen ondervinden in hun huidige woning. Er geldt geen leeftijdsgrens voor een GEB-woning, maar u moet wel een GEB-indicatie aanvragen bij uw sociaal wijkteam om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden