Voorrang voor Zaanse starters en doorstromers

Starter en doorstromers die in de Zaanstreek (gemeente Zaanstad of Wormerland) wonen of werken krijgen voorrang op 'gelabelde' sociale huurwoningen. Gelabeld wil zeggen dat een aantal sociale huurwoningen hiervoor speciaal zijn geselecteerd. Als een woning is gelabeld, ziet u dat in de woningadvertentie onder de kop 'voorrangskenmerken'.

Loting: meer kans op huurwoning

Ongeveer 15% van de sociale huurwoningen uit stadsregio Amsterdam worden via loting toegewezen. Daar vallen de dorpen in gemeente Zaanstad ook onder en dus ook de huurwoningen van Parteon. Bij de woningadvertentie op de website van WoningNet staat aangegeven of het een lotingwoning is. Er zijn lotingwoningen voor iedereen. Woningzoekenden kunnen iedere week op twee reguliere woningen reageren én op twee lotingwoningen. Meer informatie vindt u op WoningNet.

Jongerenlabel

Parteon geeft geschikte jongerenwoningen een jongerenlabel, speciaal voor mensen tot 26 jaar. Bij het aanbod van huurwoningen op WoningNet staat dit label aangegeven.

Veelgestelde vragen Zaanse starters en doorstromers

 • Wat wordt bedoeld met Zaanse starters?

  Een starter is een woningzoekende die niet beschikt over zelfstandige woonruimte in de Stadsregio Amsterdam of Almere. De starter laat bij verhuizing geen lege woning achter die weer doorverhuurd kan worden.

  Zaanse starters zijn starters die minimaal 1 jaar staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie van gemeente Zaanstad of Wormerland of daar een baan hebben (geaccepteerd) van minimaal 18 uur per week. 

  Let op: voldoet u aan de voorwaarden van een Zaanse Starter? Dan kunt u Parteon vragen de binding met de Zaanstreek te verwerken in uw inschrijving bij Woningnet.

 • Wat wordt bedoeld met Zaanse doorstromers?

  Zaanse doorstromers zijn woningzoekenden die bij verhuizing een zelfstandige huur- of koopwoning achterlaten in de gemeente Zaanstad of Wormerland. Als een corporatie een nieuwbouwcomplex bouwt, wordt 60% van de sociale huurwoningen gelabeld voor Zaanse doorstromers. Zaanse doorstromers reageren automatisch met voorrang op de nieuwbouw.

  Let op: het WoningNet-systeem herkent u automatisch als doorstromer. U hoeft dit dus niet opnieuw aan te geven!

 • Hoeveel woningen worden met voorrang aangeboden aan Zaanse starters en doorstromers?

  Van de vrijkomende sociale huurwoningen wordt 15% met voorrang aangeboden aan Zaanse starters.
  60% van de nieuwgebouwde sociale huurwoningen wordt met voorrang aangeboden aan Zaanse doorstromers.

 • Waar bestaat de Zaanstreek uit?

  Uit de gemeente Zaanstad: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, West Knollendam, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk.

  En de gemeente Wormerland: Jisp, Wijdewormer en Wormer.

Veelgestelde vragen gezinnen middeninkomen

 • Waarom deze regeling?

  Door de Europese regelgeving is het voor de meeste woningzoekenden met een jaarinkomen boven de € 36.798 (prijspeil 2018) niet meer mogelijk een sociale huurwoning te huren. De corporaties doen hier iets aan omdat vooral gezinnen met een laag middeninkomen nu tussen wal en schip vallen: het inkomen is te hoog voor sociale huur en te laag voor de vrije sector huur of een koopwoning.

 • Om welke woningen gaat het?

  De corporaties stellen een deel van hun woningen (met drie of meer kamers) en een huur van € 640,14 tot en met € 710,68 open voor gezinnen met een laag middeninkomen (tussen € 36.798 tot en met € 41.056).

  De beschikbare woningen zijn herkenbaar aan de tekst in de woningadvertentie: 'maximaal inkomen € 36.798' (voor gezinnen max. € 41.056).

 • Ik sta ingeschreven bij WoningNet en wil mijn inschrijving gratis heractiveren. Hoe doe ik dat?

  Woningzoekenden met een inkomen boven € 36.798 (prijspeil 2018) die na 1 januari 2011 hun inschrijving op WoningNet hebben beëindigd, kunnen hun inschrijving gratis heractiveren.

  Stuur een e-mail naar klantcontactcentrum van WoningNet met het verzoek uw inschrijving te heractiveren. Vermeld er bij dat u gebruik maakt van de voorrangsregeling. U krijgt een e-mail zodra uw inschrijving weer is geactiveerd. Voor het betalen van de jaarlijkse verlengingskosten krijgt u apart bericht via e-mail.

  Op de website van WoningNet.nl vindt u hiervoor een contactformulier.

U maakt gebruik van een oude versie van Internet Explorer. Daardoor zien sommige onderdelen van de website er niet juist uit. We adviseren u om via deze link gratis een nieuwe versie te downloaden.

Sluiten