Werken bij Contact

Vocht en schimmel voorkomen

Het is belangrijk voor je gezondheid om je huis goed te ventileren. Door goede ventilatie verdwijnt vervuilde lucht uit huis en komt schone lucht binnen. Ventileren moet het hele jaar door, dag en nacht. Dus ook in de winter en bij vochtig weer. 

Een slecht geventileerd huis kan leiden tot hoofdpijn, chronische verkoudheid en allergieën versterken. Vooral ouderen en kinderen zijn gevoelig voor vervuilde lucht en schimmels. En huisstofmijt, een klein beestje waar veel mensen allergisch voor zijn, voelt zich juist thuis in een vochtige omgeving. Ook kunnen er in huis vocht- en schimmelplekken ontstaan als je onvoldoende ventileert. 

Ventileren en besparen 

Door goed te ventileren, kan je geld besparen. De lucht in een goed geventileerd huis is namelijk droger. En droge lucht warmt beter en sneller op dan vochtige, vervuilde lucht. 

Zet ventilatieroosters open, 24 uur per dag

Goed ventileren betekent dat ventilatieroosters dag en nacht open staan en/of (klep)raampjes op een kier. Maak de roosters geregeld schoon met een stofzuiger en plak ze niet dicht. Door goed te ventileren voorkom je beslagen ramen en schimmelplekken. Ventileer ook in de winter of bij vochtig weer. Buitenlucht is doorgaans schoner en droger, ook als het buiten vochtig is. 

Er zijn ook huizen met zelfregelende ventilatieroosters. Als de wind op het rooster staat, gaat het rooster een beetje dicht. Als de wind is gaan liggen, gaat het rooster weer open.

Extra ventileren bij een geiser en gaskachel

Heb je nog steeds een geiser en/of gaskachel in huis? Laat die dan zo snel mogelijk  door ons vervangen door een nieuwe installatie. Bel hiervoor naar: (075) 627 5000. 

Als je een geiser of een gaskachel hebt, is ventileren extra belangrijk. In een goed geventileerde ruimte is de kans op een koolmonoxidevergiftiging kleiner. Tijdens het gebruik van de geiser (bijvoorbeeld bij douchen) adviseren wij de roosters of het (klep)raampje verder open te zetten.

Ventileren met handmatige mechanische ventilatie

Handmatige mechanische ventilatie kan je zelf met een knop bedienen. Met deze vorm van mechanische ventilatie bepaal je zelf op welke stand je ventileert. Heb je gedoucht? Zijn er veel mensen in huis? Hangt er was te drogen? Of ben je aan het koken? Zet de mechanische ventilatie dan op een hogere stand. Zet het ventilatiesysteem nooit uit. 

Ventileren met automatische mechanische ventilatie

Steeds meer huizen krijgen automatische mechanische ventilatie. Dit systeem bepaalt zelf hoeveel het moet ventileren. Zijn er bijvoorbeeld veel mensen in huis? Of is de lucht vochtig? Dan wordt meer lucht afgezogen. Zet het ventilatiesysteem nooit uit. 

Verschil tussen luchten en ventileren 

Ventileren betekent dat de lucht in huis dag en nacht wordt ververst. 24 uur per dag stroomt vervuilde lucht naar buiten en schone lucht naar binnen.

Luchten betekent dat je de ramen of deuren tegen elkaar openzet. Luchten vervangt ventileren niet. Luchten is handig als je snel veel vervuilde lucht naar buiten wilt laten gaan. Lucht ook direct nadat er veel vocht is geproduceerd. Bijvoorbeeld tijdens en na het koken of douchen, of als je de was binnen droogt. Tijden het luchten kan je de verwarming iets lager zetten. Vocht in de badkamer voorkom je door na het douchen de muur en vloer droog te maken met een wisser of (hand)doek.

Vocht en schimmel

In huis kunnen vocht- en schimmelproblemen ontstaan als je onvoldoende ventileert. Vocht- en schimmelproblemen kunnen ook een (bouw)technische oorzaak hebben. Wij vinden het belangrijk dat je goed en veilig kunt wonen. Daarom nemen wij meldingen van huurders over vocht en schimmel altijd serieus. 

Wat kan je zelf doen om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen? 

Ventileer goed. Dat betekent dat je dag en nacht de ventilatieroosters en/of (klep)raampjes moet openhouden. Maak de roosters geregeld schoon met een stofzuiger en plak ze niet dicht. Andere tips: 

  • Maak na het douchen de wanden en de vloer droog. 
  • Kook met een deksel op de pan. 
  • Ventileer extra na het koken, douchen of klussen. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand. 
  • Ventileer ook extra als er veel mensen op bezoek zijn. 
  • Droog wasgoed het liefst buiten. Kan dat niet? Zorg dan dat je de ruimte goed ventileert.
  • Verwarm je huis goed en gelijkmatig, dus ook de slaapkamers. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een temperatuur tussen de 18 en 20 graden overdag optimaal. Zet de thermostaat op minimaal 15 graden als je slaapt of niet thuis bent. Bij een binnentemperatuur onder de 15 graden kan vocht neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken. Hierdoor kunnen schimmelproblemen ontstaan. 

Wat moet je vooral niet doen?

  • Ventilatieroosters dichtplakken. Ook niet als het buiten koud is. 
  • De mechanische ventilatie uitschakelen.

Zo verwijder je schimmel 

De GGD adviseert schimmelplekken weg te halen. Zo doet je dat, volgens de GGD: 

  • Zet ramen open en doe eventueel handschoenen aan. 
  • Doe water met soda in een emmer. 
  • Wrijf de schimmel met een doek weg. 
  • Spoel het oppervlak schoon met water. 

Wat ook kan: 

  • Gebruik een schimmelreiniger. Lees de gebruiksaanwijzing van het product. Niet elk oppervlak is geschikt om te behandelen met zo'n reiniger. Ventileer daarna goed. 

Meld vocht en schimmel in jouw woning 

Ventileer je voldoende, maar heb je toch schimmelproblemen in huis? Meld dit direct aan ons. We komen langs om te kijken of we het probleem kunnen verhelpen. Ook willen we de oorzaak bepalen. Op die manier kunnen we de juiste oplossing bieden. 

Heb je last van vocht en/of schimmel in jouw woning? Bel naar: (075) 627 5000 of meld het probleem via onderstaande button. 

Ik heb schimmel in huis
Meer informatie
Uitleg over ventileren van de Rijksoverheid Ventilatietips van Milieu Centraal GGD over het belang van ventilatie