Eenmalige huurverlaging 2021

In 2021 kunnen huurders van een sociale huurwoning met een relatief laag inkomen en een hoge huur een eenmalige huurverlaging krijgen. Dit heeft de regering in september bekend gemaakt op Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een deel van onze huurders. In dit bericht leggen we uit hoe de eenmalige huurverlaging werkt bij Parteon. Het belangrijkste is: als u aan de voorwaarden voldoet, dan krijgt u van ons in maart 2021 bericht. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

Laag inkomen en hoge huur

De eenmalige huurverlaging geldt voor huurders van een sociale huurwoning met een relatief laag inkomen en een hoge huur. Bij de huurprijs gaat het om de netto huur (oftewel 'kale huur', dit is uw huur zonder de servicekosten). In de onderstaande tabel ziet u wanneer u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging.

Samenstelling huishouden

Uw jaarinkomen is lager dan

Kale huur hoger dan

1 persoon

€23.725,-

€633,25

1 persoon met AOW

€23.650,-

€633,25

2 personen

€32.200,-

€633,25

2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€633,25

3 of meer personen

€32.200,-

€678,66

3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd) 

€32.075,-

€678,66
 

U krijgt automatisch bericht in maart

Als u in aanmerking komt dan krijgt u in maart 2021 automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel mensen u in huis woont, horen wij van de Belastingdienst.

Bij inkomensdaling in 2020 moet u misschien zelf een aanvraag doen

De Belastingdienst kijkt naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2019. Als uw inkomen in de loop van 2019 of in 2020 is gedaald komt u misschien wel in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging, maar ontvangt u niet automatisch bericht van Parteon. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Uw inkomen moet dan wel minimaal zes maanden lang lager zijn dan de geldende inkomensgrens. Op de website van Parteon ziet u vanaf april gemakkelijk of u recht heeft op de eenmalige huurverlaging en hoe u het aanvraagt.

Hoeveel wordt uw huur verlaagd?

Dat hangt af van de hoogte van uw huur. De huur wordt verlaagd tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. De 'aftoppingsgrens' is een begrip uit de huurtoeslag. Als uw huurprijs hoger is dan deze grens dan wordt uw huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Dit verschilt per type huishouden. Is uw huur veel hoger dan deze aftoppingsgrens, dan krijgt u een forse huurverlaging. Ligt uw huur maar een paar euro boven de aftoppingsgrens, dan gaat het om een kleine huurverlaging.

Vragen

Op de website van de Woonbond staat een serie met vragen en antwoorden over de eenmalige huurverlaging.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden