Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Woningen Eikelaan worden definitief gesloopt

Woningen Eikelaan worden definitief gesloopt

Leestijd: 3 min

Parteon heeft het definitieve besluit genomen de woningen aan Eikelaan 1 tot en met 40 in Krommenie te slopen. De bouwkundige staat van de 40 woningen is namelijk slecht. Ook is er sprake van ernstige funderingsproblemen. De kosten om de funderingen te herstellen en de kosten om de woningen naar het gewenste kwaliteitsniveau te verbeteren, zijn dusdanig hoog dat renovatie financieel geen verantwoorde keuze is. Sloop is helaas dus onontkoombaar. Naar verwachting vindt de sloop medio 2016 plaats. Na de sloop worden er nieuwe woningen gebouwd: 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen. Afgelopen woensdag, 25 februari, zijn de bewoners hierover geïnformeerd.

Begrip voor emoties bewoners
De sloop van de woningen betekent dat de bewoners hun woning moeten verlaten en definitief naar een andere woning moeten verhuizen. Daar hebben de bewoners een jaar de tijd voor.  "Wij realiseren ons dat dit voor de bewoners ingrijpend is. Veel mensen wonen al jaren met plezier in de Eikelaan en het is niet niks je woning te moeten verlaten. ", aldus Cees van Boven, directeur-bestuurder Parteon. Verhuizen is een grote stap en daarom ondersteunt Parteon de bewoners zoveel mogelijk en helpt hen op weg. Als het nodig is, begeleidt Parteon de bewoners bij het vinden van een passende andere woning of biedt extra hulp of zorg. Volgende maand worden alle bewoners thuis bezocht door een medewerker van Parteon. De persoonlijke situatie wordt dan besproken en het verhuistraject wordt uitgelegd. Ook wordt dan gekeken welk type woning het beste aansluit bij de wensen van de bewoners.

Met voorrang op zoek naar andere woning
Alle bewoners krijgen bij het zoeken naar een andere woning in Krommenie of elders in Zaanstad voorrang op andere woningzoekenden. Hier krijgen zij een stadsvernieuwingsurgentie voor. Deze moet nog verleend worden door gemeente Zaanstad. Na afgifte van de urgentie, wordt de zogenaamde peildatum vastgelegd. Vanaf die datum hebben de bewoners één jaar de tijd om naar een andere woning te verhuizen. Ook ontvangen de bewoners een eenmalige verhuiskostenvergoeding van € 5.903 (prijspeil 1 maart 2014). Bewoners die nu al willen verhuizen, kunnen vanaf begin maart al reageren op vrijgekomen woningen van Parteon. Als de peildatum bekend is, kunnen zij ook reageren op woningen van andere corporaties.
Bewoners van de Eikelaan krijgen ook voorrang om terug te keren naar de nieuwe woningen in de Eikelaan. Als de bouw van de 16 nieuwe woningen klaar zijn, krijgen zij de eerste keus.

Betrokkenheid bewonerscommissie
Bij sloop- en nieuwbouwplannen wordt altijd een vertegenwoordiging van de bewoners, in de vorm van een bewonerscommissie, betrokken. Zij is een belangrijke gesprekspartner voor Parteon en heeft het recht advies uit te brengen op de voorgenomen sloopplannen. De bewonerscommissie van de Eikelaan heeft dan ook advies uitgebracht op de plannen van Parteon. De bewonerscommissie heeft negatief geadviseerd. Parteon betreurt dit en heeft er vanuit de positie van de bewonerscommissie begrip voor. Parteon is van mening een weloverwogen en verantwoorde keuze te hebben gemaakt waarbij de wensen van de bewoners voldoende zijn gehoord. Zo is het aantal sociale huurwoningen dat teruggebouwd wordt van 10 naar 16 verhoogd, ten opzichte van het oorspronkelijke plan.